Paleografya Filoloji Epigrafi nedir?

İçindekiler:

  1. Paleografya Filoloji Epigrafi nedir?
  2. Sosyal Arkeoloji Nedir?
  3. Kültür katı nedir?
  4. Arkeolojik kazıların amacı nedir?
  5. Arkeo ne demek?

Paleografya Filoloji Epigrafi nedir?

Tarihe Yardımcı Bilimler (Detay) 4)- PALEOGRAFYA: Eski yazıların okunmasını sağlayan bilim dalıdır. 5)- EPİGRAFYA (Kitabeler Bilimi): Taş, mermer gibi sert cisimler üzerine yazılan yazıları inceler. 6)- SOSYOLOJİ (Toplum Bilimi): Sosyal olayları inceler. ... 12)- NÜMİZMATİK (Paralar bilimi): Eski Paraları inceler.

Sosyal Arkeoloji Nedir?

Sosyal arkeoloji, her birini bağlam içine sokmaya çalışarak, bireysel nesne veya kişi yerine daha büyük resme odaklanan bir arkeolojik çalışma disiplinidir. ... Colin Renfrew, 1970'lerde sosyal arkeolojiyi kurdu ve kavramı 1990'ların başında genişletti.

Kültür katı nedir?

İnsanoğlunun yaşam süreci içinde oluşmuş belirli bir döneme ait tabaka veya tabakalar grubu kültür katı veya yapı katı olarak adlandırılır. Birden fazla kültür katının üst üste birikmesinden meydana gelen üstü düz suni tepelere höyük denir (Resim.

Arkeolojik kazıların amacı nedir?

Arkeolojik kazı, asırlar boyunca toprak ya da su altında kalan ya da başka kültür kalıntıları ile örtülen her türlü arkeolojik yapı, belge de diğer kalıntıları gün yüzüne çıkarmak için yapılan kazma işlemine denir. ... Burada amaç toprağın ya da suyun altında kalan tarihi eserleri ortaya çıkarmaktır.

Arkeo ne demek?

Yıkılan bir kentin üstüne yenisi yapıldığından eski kentler genellikle toprağın altında kalır ve üst üste kurulan yerleşmelerin mimari (özellikle kerpiç) yıkıntıları zamanla bir tepe oluşturur. Bu tür tepeler Türkiye'de höyük, Yunanistan'da “Magula”, Yakındoğu'da “Tell”, İran'da “Teppe” olarak adlandırılır.