Graf veri modeli nedir?

İçindekiler:

  1. Graf veri modeli nedir?
  2. Euler devresi nedir?
  3. Komşuluk matrisi nedir?
  4. Kromatik sayısı nedir?
  5. Veri Yapıları ve Algoritmalar nedir?
  6. Veri Yapıları neden gereklidir?
  7. Hangi veri yapısının boyutu sabittir?
  8. C++ Stack nedir?
  9. Lol de Stack ne demek?
  10. Java da Stack nedir?
  11. Python Stack nedir?
  12. Python Deque nedir?
  13. Yığın işlem ne demek?
  14. Uygulama kontrolleri nedir?
  15. Yığın ne demek TDK?
  16. Denetim izi kontrolleri nedir?
  17. Denetim veri kaynağı kontrolleri nelerdir?

Graf veri modeli nedir?

Graf veri modeli, aynı kümeye ait olan verilerin şekilde görüldüğü gibi düğümler, ayrıtlar ve bunların birleştirilmesinden oluşur. Düğümler birleşme noktasını ayrıtlar da düğümlerin bağlantı ilişkisini gösterir. Verilerin kendileri veya bir kısmı hem düğümlerde hem de ayrıtların bilgi kısmında tutulabilir.

Euler devresi nedir?

Bir G grafındaki tüm ayrıtları içeren bir yol varsa buna “Euler Path(Öyler Yolu)” denir. Bir G grafında başlagıç ayrıtından başlayıp tüm ayrıtları kapsayan bir devre varsa buna “Euler Circuit(Öyler Yolu)” denir.

Komşuluk matrisi nedir?

Komşuluk Matrisi (Adjacency Matrice): Düğümlerden düğümlere olan bağlantıyı gösteren bir kare matrisdir; komşuluk matrisinin elemanları ki değerlerinden oluşur. 'nin matrisel şekilde gösterilmesinden oluşur.

Kromatik sayısı nedir?

Graf renklendirme, graf üzerinde birbirine komşu olan düğümlere farklı renk atama işlemidir; amaç, en az sayıda renk kullanılarak tüm düğümlere komşularından farklı birer renk vermektir. Renklendirmede kullanılan toplam renk sayısı kromatik (chromatik) sayı olarak adlandırılır.

Veri Yapıları ve Algoritmalar nedir?

Algoritma bir problemin adım adım çözümünü sağlarken veri yapıları algoritmada kullanılan verileri düzenlemeyi, işlemeyi ve depolamayı sağlar. Başka bir deyişle; verileri alma ve depolama tarzımızdır. ... Daha sonra bu verileri temel alarak problemi çözdük. Programcılıkta bu işleme veri yapıları denir.

Veri Yapıları neden gereklidir?

Veri yapıları veri tutmak için kullanılırken, algoritmalar bu verileri kullanarak problemi çözmeyi sağlar. Bundan dolayı algoritmalar uygun veri yapıları ile beraber kullanıldığı zaman mevcut bir problemin çözümü daha etkili olmaktadır. ... Floyd algoritması ise kısa yol bulmada en çok kullanılan algoritmadır.

Hangi veri yapısının boyutu sabittir?

Doğrusal Veri Yapıları 1 - Dizi (Array) Dizi boyutu sabittir. Tanımlanırken belirtilir ve çalışma esnasında değiştirilemez. Kullanılmayan bellek bölgeleri de yer kaplar ve sıfır (NULL) değer atanır.

C++ Stack nedir?

YIĞIN ( STACK ) C++ Veri yapılarının önemli kısımalarından biri de yığın yapısıdır. Yığın yani stack yapısı bircok programlama mantığında kullanılmaktadır. Çalışma şekli gayet basittir LİFO ( Last İn First Out ) mantığına gore çalışır yani son giren eleman ilk önce kullanılır.

Lol de Stack ne demek?

Stack genelde yapılan bir eylemin ödülü olarak verilir ve biriktirilir. Bu biriktirme eylemine de stack kasmak denir.

Java da Stack nedir?

java.util.Stack Stack (yığıt) sınıfı nesnelerin LIFO (last-input-first-output) yapısıyla depolanmasını sağlayan bir veri tipidir. Bilgisayar uygulamalarında çok sık kullanılır. Üst üste konulmuş kutular gibidir.

Python Stack nedir?

Python da Stack - Teknoltan. Stack Nedir? ; Stack, her defasında son kaydedilen dataya erişmemizi sağlayan bir veri yapısıdır. ... Her parçayı üst üste koyuyoruz ve bu parçaların hepsi Stack'e kaydediliyor. Mesela inşa ettiğimiz bir legonun üstüne başka bir parça koyup bunu büyültebiliriz, bu operasyonun adına “Push” denir ...

Python Deque nedir?

Deque. Stack ve Queue'nin genelleştirilmiş hali diyebiliriz. “Double- ended queue” kısaltılmışı olarak Deque denmiştir ve Thread Safe desteği vardır. En son etkinliği izlemek için kullanışlıdır.

Yığın işlem ne demek?

Bilgisayar bilgisinin bir gurup veya yığın içinde toplandıktan sonra işlenmesidir.

Uygulama kontrolleri nedir?

Genel anlamı ile uygulama kontrolleri, verilerin düzenlenmesi, iş süreçlerinin ayrılması, eşleştirilmesi ve dengelenmesi ve hataların raporlanmasına yönelik uygulama sistemlerinin kapsamına ilişkin kontrollerin bütünüdür. ... Sistemden elde edilen çıktıların tam ve doğru olduğu.

Yığın ne demek TDK?

Bir şeyin yığılmasıyla oluşturulan küme, tepe: “Ben de bu hudutsuz yığında bir kum tanesiyim.” -N. F. Kısakürek. 2. Birçok kimsenin veya nesnenin bir araya gelmesiyle oluşan kalabalık, küme, kitle, kütle.

Denetim izi kontrolleri nedir?

Denetim izi (Audit trail); Verilerin yönetim ve iç kontrol sistemine girişlerinden çıkışlarına kadar izlenmelerine imkân veren yol. ... Denetim sonuçlarında denetçi, gözlenen zayıflıkların etkisini, bunların arzedebileceği riskleri ve bu risklerin etkilerini değerlendirir.

Denetim veri kaynağı kontrolleri nelerdir?

Veri kaynağı kontrolleri, geleneksel yedekleme kontrollerini ve veri tabanı yönetim sistemi kontrollerini içerir. Yedekleme kontrolleri, işletme uygulamalarına ilişkin manyetik ortamlarda yer alan çok büyük veri evrenleridir; bunların özenle korunması, yedeklenmesi (backup) ve saklanması gerekir.