Atom tedavisi Ameliyattan ne kadar sonra yapılır?

İçindekiler:

  1. Atom tedavisi Ameliyattan ne kadar sonra yapılır?
  2. Atom tedavisi radyasyon ne kadar sürer?
  3. Atom tedavisi sonrası ne yenmeli?
  4. Radyoaktif iyot tedavisinin yan etkileri nelerdir?

Atom tedavisi Ameliyattan ne kadar sonra yapılır?

Tiroid kanserli hastalar ameliyat olduktan sonra; gerekli tetkikler yapılır. Bunun tetkiklerin sonucuna göre ameliyattan ortalama 3-4 hafta sonra radyoaktif iyot tedavisi uygulanabilir.

Atom tedavisi radyasyon ne kadar sürer?

Eğer doz yüksek olursa, çevresine radyasyon yaymaması için hastanede radyoiyod tedavisi için hazırlanmış özel odada yatması gerekir. Bu dozun miktarı kanunen belirlenmiştir. Hastanede kalış süresi; uygulanan doza ve günlük ölçümlerle vücutta saptanan radyasyona göre 3 gün ile 1 hafta arasında değişebilir.

Atom tedavisi sonrası ne yenmeli?

Hasta, radyoiyodu içtikten sonra 2 saat hiçbirşey yememeli ve içmemelidir. Bol miktarda su veya meyva suyu içilmelidir, sulu yiyecekler tercih edilmelidir. İlk yemeğinizi hafif bir kahvaltı şeklinde yiyiniz. Tükrük bezinde radyoiyod birikmemesi için iki gün sakız veya limon dilimleri çiğnenmelidir.

Radyoaktif iyot tedavisinin yan etkileri nelerdir?

· Verilen radyoaktif iyot dozuna bağlı olarak bazen boyunda duyarlılık ve hafif mide bulantısı, · Tükürük bezlerinde şişme, uzun dönemde ağız kuruluğu, tat alma duyusunda geçici azalma, · Tükürük bezinin zarar görmemesi için limon suyuyla da ağız çalkalamak ve sakız çiğnemek gerekir.