Ondalık kesir nasıl gösterilir?

İçindekiler:

  1. Ondalık kesir nasıl gösterilir?
  2. Onda birler basamağına nasıl yuvarlanır?
  3. Birler basamağına göre yuvarlamak ne demek?
  4. Devirli ondalık sayılar kesir olarak nasıl ifade edilir?

Ondalık kesir nasıl gösterilir?

Not: Paydası 10 olan kesirlerde ondalık gösterim için virgülden sonra 1 basamak gelir. Ancak paydası 100 olan kesirlerde ise ondalık gösterim adına, virgülden sonra 2 basamak gelir. Eğer paydası 1000 olan kesirler için konuşacak olursak, o zaman virgülden sonra 3 basamak yazılmalıdır.

Onda birler basamağına nasıl yuvarlanır?

Bir ondalık sayıyı istenilmekte olan basamağında yuvarlamak için; - Öncelikle istenilen basamağın sağındaki rakamlara bakılır. Bu rakamların sayı değeri genellikle; - 5 ya da 5'ten büyük ise istenilen basamağın da sayı değeri 1 arttırılır, sağındaki basamaklar ise atılır.

Birler basamağına göre yuvarlamak ne demek?

Birler basamağına yuvarlama işlemi kapsamında doğal sayılar içerisinde en yakın olan onluğa yuvarlama işlemi gerçekleştirilir. Verilmiş olan bir sayının birler basamağına bakılması gerekir. Sayının birler basamağı içerisinde 5'ten küçük olan bir rakam varsa; onlar basamağında herhangi bir değişiklik ortaya çıkmaz.

Devirli ondalık sayılar kesir olarak nasıl ifade edilir?

Devirli ondalık sayıyı da formül ile rasyonel sayıya çevirmek mümkündür. Bunun için öncelikle sayının tamamından devretmeyen kısmı çıkarılır. Bu kısım payı oluşturur. Payda kısmına ise devreden sayı kadar 9 ve devretmeyen kadar 0 atılır.