Mahkemede vekil ne demektir?

İçindekiler:

  1. Mahkemede vekil ne demektir?
  2. Mahkeme sanık ne demek?
  3. Davada vekil ne demek?
  4. Mahkemede katılan ne anlama gelir?
  5. Duruşma hazırlığı evresi nedir?
  6. Sanık hakları nelerdir?
  7. Sanık ne demek TDK?
  8. Kimler katılan olabilir?
  9. Davada taraf rolü katılan ne demek?
  10. İddianame kime tebliğ edilir?

Mahkemede vekil ne demektir?

Şahsi meselelerde ve işle ilgili hususlarda müşterilere tavsiyelerde bulunan ve ufak davalarda kendilerini temsil eden kişidir.

Mahkeme sanık ne demek?

Sözlük anlamı itibari ile suç işlediği düşünülerek mahkemeye sevk edilen kişiye sanık denir. ... Suç şüphesi altındaki kişidir. Hakkında açılan ceza davası sonuçlanana kadar kişi sanık durumundadır.

Davada vekil ne demek?

Sanık kelimesi ile birlikte kullanılan farklı terimlerde yeni kelimeler ortaya çıkarmaktadır. Bunlardan biri sanık vekilidir. Vekil daha çok şikayetçinin ve mağdurun avukatları için kullanılmaktadır. ... Sanık ya da şüpheli durumunda olan bireylerin avukatlarına sanık müdafi de denilebilir.

Mahkemede katılan ne anlama gelir?

Müşteki, diğer deyişle şikayetçi; bir suçtan zarar gören veya suçun mağduru olup da aleyhine işlenen suçu adli makamlara şikayet eden kişidir. Müşteki, yargılama aşamasında davaya katılmak istediğini beyan ederse müdahil (katılan) sıfatını alır.

Duruşma hazırlığı evresi nedir?

Duruşma hazırlığı evresi, iddianamenin kabulünden duruşmanın başlamasına kadar geçen süreyi ifade eder[1]. Bu evrede, duruşmanın gereksiz yere uzamasını önlemeye yönelik bazı işlemler yapılır. İddianamenin tebliği, ilgililerin daveti gibi işlemler duruşma hazırlığı devresinde yapılan işlemlerdendir.

Sanık hakları nelerdir?

Sanık hakları nelerdir
  • Haklarını ve isnadı öğrenme hakkı
  • Suçsuzluk (masumiyet) karinesi.
  • Savunma hakkı
  • Tercümandan yararlanma hakkı
  • Müdafiden yararlanma hakkı
  • Yasak ifade ve sorgu yöntemlerinden korunma hakkı
  • Etkili soruşturma yapılmasını isteme hakkı

Sanık ne demek TDK?

Sözlük anlamı itibari ile suç işlediği düşünülerek mahkemeye sevk edilen kişiye sanık denir. ... Suç şüphesi altındaki kişidir. Hakkında açılan ceza davası sonuçlanana kadar kişi sanık durumundadır.

Kimler katılan olabilir?

Kamu davasına katılma (müdahale) isteminin yetkili makam (merci) tarafından kabul edilmesi durumunda, istemde bulunan kişiye, katılan (müdahil denir. ... Suçtan zarar gören kişi katılan olması halinde tıpkı Cumhuriyet savcısı ve sanık gibi ceza yargılamasında (muhakeme- sinde) bir süje olarak yer almaktadır.

Davada taraf rolü katılan ne demek?

Müşteki, yargılama aşamasında davaya katılmak istediğini beyan ederse müdahil (katılan) sıfatını alır. ... Aynı kişi, yargılama aşamasında mahkemede davaya müdahil olmazsa “müşteki sanık”, davaya müdahil olursa “müdahil (katılan) sanık” sıfatıyla anılır.

İddianame kime tebliğ edilir?

MADDE 176. - (1) İddianame, çağrı kâğıdı ile birlikte sanığa tebliğ olunur. (2) Tutuklu olmayan sanığa tebliğ olunacak çağrı kâğıdına mazereti olmaksızın gelmediğinde zorla getirileceği yazılır. (3) Tutuklu sanığın çağrılması duruşma gününün tebliği suretiyle yapılır.