Safranbolu safranı ne kadar?

İçindekiler:

  1. Safranbolu safranı ne kadar?
  2. Safran bitkisi hangi bölgede yetişir?
  3. Safran Türkiyede yetişir mi?
  4. Safran nerede ve nasıl yetiştirilir?
  5. Safran bitkisinin fiyatı ne kadar?
  6. Safran nedir ne için kullanılır?
  7. Iran safranın kilosu ne kadar?
  8. Safran yetiştirmek zor mu?
  9. Safran çiçeği nasıl kurutulur?
  10. Safran bitkisi nerede yetişir?

Safranbolu safranı ne kadar?

Türkiye (21 Ekim 2001) ; Dünyanın en pahalı bitkisi safran; Ülkemizde sadece Safranbolu'da üretilen bitkinin, Türkiye'de kilosu 5-6 milyar, uluslararası pazarda ise 13 bin dolar. Amerika Birleşik Devletleri'nde, safranın perakende olarak bir gramının fiyatı 8 dolardır.

Safran bitkisi hangi bölgede yetişir?

Triploid bir bitki olduğundan tohum vermez, soğanları ile üretilir. Safranın elde edildiği bitki de safran olarak adlandırılmaktadır. Safran günümüzde sadece Safranbolu'nun Davutobası, Yörükköyü, Geren ve Aşağıgüney Köyünde 7 üretici tarafından 5 dekar alanda yetiştirilmektedir.

Safran Türkiyede yetişir mi?

Üretimi sırasındaki zahmeti nedeniyle ekim alanı dar olan safran çiçeği, ülkemizde yalnızca Safranbolu ilçesinin bazı köylerinde yetiştiriliyor. Türkiye Tarım Enstitüsünün üretimi için özel bir çalışma yürütmesine karşın dünya safran üretiminin yaklaşık yüzde 90'nını İran gerçekleştiriliyor.

Safran nerede ve nasıl yetiştirilir?

Safran genel olarak karasal ve ılıman iklimlerde yetişen bir tarım ürünüdür. - 10 derece ile 35 derece arasındaki sıcaklıklarda yetişen safran bitkisi yüksek sıcaklıklara dahi dayanabilir. Yetiştirilmesi kolay olan bu bitki daha çok İç Anadolu Bölgesi'nde bulunmaktadır.

Safran bitkisinin fiyatı ne kadar?

Üretiminin zorluğu ve nadir bulunmasından dolayı dünyanın en pahalı bitkileri arasında yer alan safranın kilosu 30 ila 70 bin TL arasında satılıyor. Dünyanın en kaliteli safranı Türkiye'de üretilirken yerli saf safranın kilosu 30 bin TL'den, yerli pilavlık safranın kilosu 150 TL'den.

Safran nedir ne için kullanılır?

İltihap tedavisinde kullanılan bir baharattır. Safranın antioksidana ek olarak antikanserojen özelliği de vardır. Bu da kanserli tümörlerin küçülmesini ve tümörlerin yayılmasını engeller. Safran baharatı erkeklerde de kadınlarda cinselliğe faydalıdır.

Iran safranın kilosu ne kadar?

Aktarlar da en pahalı baharatlar arasında İran ve İspanya safranı başı çekiyor. Geçen sene İran safranının kilosu 70 bin TL'ye satılırken, bu yıl ürünün piyasada bol olması fiyatını 42 bin TL'ye kadar düşürdü. İspanya safranın kilo fiyatı ise 40 bin TL'den 30 bin TL'ye geriledi.

Safran yetiştirmek zor mu?

Safran Yetiştirmek Safranın yetiştirilmesi zor bir ürün olduğu söylenemez. Sonbahar mevsiminde hasat edilmek üzere yaz aylarında dikilen soğanlı bir köke sahip olan safran için en uygun iklim koşulu biraz yağmurlu olsa dahi makul derecede sıcak ve kuru geçecek bir yaz mevsimidir.

Safran çiçeği nasıl kurutulur?

Kurutma, kurutma dolaplarında veya üzerine kağıt koyarak ekmek fırınlarında da yapılabilir. Kurutma işlemi tepecikler iyice sertleşinceye kadar takriben 40-50 dk sürer. Kurutulmuş ürün şişelere veya tahta kutulara konularak muhafaza edilir. Ürün tekrar nemlenmekten ve ışıktan korunmalıdır.

Safran bitkisi nerede yetişir?

Çiçeği ve tepecikleri bitkiye bağlayan yaprak sapı da dâhil olmak üzere erkek organları kurutularak özellikle gıda boyası ve tat verici olarak kullanılan safran bitkisi daha çok İspanya, Fransa, İtalya ve İran'da yetiştirilir. Türkiye'de ise safran Safranbolu'da üretilmektedir.