Borsa neye göre yükselir neye göre düşer?

İçindekiler:

  1. Borsa neye göre yükselir neye göre düşer?
  2. Hisseler neye göre yükselir?
  3. Borsayı ne etkiler?
  4. BIST 100 puanı ne işe yarar?

Borsa neye göre yükselir neye göre düşer?

En temel olarak, hisse senedine karşı oluşan arzın fazla olması fiyatını arttırırken, talebin düşük olması da fiyatın düşmesine neden olur. Hisse senedinin popülerleşmesi arzı arttırır fakat senetler sınırlı olduğu ve almak isteyen kişi sayısı fazla olduğu için fiyatlarda artış görülür.

Hisseler neye göre yükselir?

Hisse senedi fiyatları da borsada oluşan alıcılar, yani talep edenler ile satıcılar, yani arz edenlerin güç dengesine göre değişmektedir. Bir hisse senedinde alıcılar daha yüksek fiyattan almaya istekliyse hisse fiyatı artar, satıcıların daha düşük fiyattan satmaya istekli olduğu durumda ise hisse fiyatı düşer.

Borsayı ne etkiler?

Borsa Endekslerini Etkileyen Faktörler İçsel faktörleri; ülkenin sahip olduğu ekonomik veriler, işsizlik rakamları, faiz oranları, jeopolitik konumu ve riskleri gibi faktörler oluşturmaktadır. Ülke ekonomisine ait önemli verileri içeren bu faktörler, borsa endeksleri üzerinde büyük etkiye sahiptir.

BIST 100 puanı ne işe yarar?

BIST 100 endeksi; Borsa İstanbul'da işlem gören piyasa ve işlem hacmi açısından en yüksek 100 hisse senedinin performansını ölçmek için kullanılan temel göstergedir. ... Özetle; bu 100 şirketin hisse senedi, borsanın genel performansını göstermektedir.