Fazla yatırılan Bağkur primleri geri alınabilir mi?

İçindekiler:

  1. Fazla yatırılan Bağkur primleri geri alınabilir mi?
  2. Bağkur primi iade edilir mi?
  3. Prim iadesi ne kadar?
  4. Isteğe bağlı sigorta primleri geri alinabilir mi?
  5. SGK prim iadesi nasıl alınır?

Fazla yatırılan Bağkur primleri geri alınabilir mi?

Sigortalıların aynı sigortalılık haline tabi olacak biçimde birden çok iş yerinde çalışmaları sebebiyle ödenen primler, kişinin tabi olduğu sigortalılık hali için belirlenen prime esas kazanç üst sınırı üzerinden hesaplanacak miktarı aşarsa kişi, adına fazla ödenen bu tutarı SGK'dan geri isteyebilmektedir.

Bağkur primi iade edilir mi?

Bağkur'lular (4B) için tarih ayrımı yapmadan ödedikleri tüm primler geri veriliyor. Bu primler sadece malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları için olanlardan oluşuyor. Çalışırken SGK'ya brüt ücretin yüzde 34.5'i oranında prim yatırılıyor.

Prim iadesi ne kadar?

Aynı anda birden fazla işverenden ücret alan 4/a'lı çalışanlar için bir ayda ödenen prim tutarı aylık asgari ücretin 7.5 katını (2020 yılı için 22.072.50 Türk lirası) aşması durumunda, aşan kısmın yüzde 15'i oranında prim iadesi yapılır.

Isteğe bağlı sigorta primleri geri alinabilir mi?

Bin 260 gün ve üzerinde isteğe bağlı sigorta primi ödenmesi durumunda SSK'den emeklilik zora girer. Her şeye karşın primleri iade almak istenmesi durumunda, bağlı olunan ilçedeki sosyal güvenlik merkezine ya da il müdürlüğüne başvurmak gerekir.

SGK prim iadesi nasıl alınır?

Çalışan adına emeklilik için ödenen primlerin güncel değeri bulunarak iade yapılıyor. Toplu ödeme ancak emeklilik yaşı doldurulduktan sonra gerçekleştiriliyor. Primleri iade almak için kişinin bağlı bulunduğu ilçedeki sosyal güvenlik merkezine veya il müdürlüğüne dilekçeyle başvurmak gerekiyor.