Âdet sonrası banyo yapmadan oruç tutulur mu?

İçindekiler:

  1. Âdet sonrası banyo yapmadan oruç tutulur mu?
  2. Hanefi mezhebinde âdet orucu bozar mı?
  3. Ramazanda âdet bitince ne zaman abdest alınır?
  4. Âdet bittikten sonra gusül abdesti almadan namaz kılınır mı?
  5. Adet bitimi kahverengi leke namaza engel mi?

Âdet sonrası banyo yapmadan oruç tutulur mu?

Kadınlar adet dönemlerinde namaz kılmazlar, oruç tutmazlar. Temizlendikten sonra kılamadıkları namazları kaza etmezler fakat oruçlarını kaza ederler (Buhari, Hayız, 20; Müslim, Hayız, 69; Ebu Davud, Taharet, 106; Tirmizi, Taharet, 97). ... On gün dolduktan sonra gusledilip, namaz ve oruca başlanır.

Hanefi mezhebinde âdet orucu bozar mı?

Oruca niyetlenen bir kadın, gün içerisinde âdet görmeye başlarsa orucunu bozar, temizlenince bu günün orucunu da kaza eder. İftar vaktine kadar oruçlu gibi davranması doğru değildir. Ancak Ramazanın hassasiyetine riayet ederek başkalarının yanında yiyip içmemesi uygun olur.

Ramazanda âdet bitince ne zaman abdest alınır?

Düzensiz kanamalarda, üç ile on gün arasındaki kanama âdet sayılıp, o günlerde oruç terk edilir. Daha sonra ise kazası tutulur. On gün dolduktan sonra abdest alınıp, namaz ve oruca başlanabilir.

Âdet bittikten sonra gusül abdesti almadan namaz kılınır mı?

Hadis-i şerif: "Âdetin devam ettiği sürece namazı bırak, sonra boy abdesti al ve namaz kıl." (Buhâri, Hayz, 19, 24, Vüdû, 63; Müslim, Hayz, 62; Ebû Davûd Tâhâret, 109).

Adet bitimi kahverengi leke namaza engel mi?

Düzenli âdeti olan bir kadının adet dönemi öncesinde gördüğü lekelenmeler adet hükmünde kabul edilir ve o andan itibaren âdet günü sona erene kadar adetli sayılır. Dolayısıyla lekelenmelerin olduğu günlerde de namaz kılamaz ve oruç tutamaz.