Idare mahkemesinde hangi davalar görülür?

İçindekiler:

  1. Idare mahkemesinde hangi davalar görülür?
  2. Idare mahkemesinde ara karar ne demektir?
  3. Idari yargıda dosya ne zaman tekemmül eder?
  4. Ara karar cevabı ne demek?

Idare mahkemesinde hangi davalar görülür?

İdare tarafından gerçekleştirilen hukuka aykırı işlem ve eylemlere karşı açılan davalara bakmakla görevli mahkemeler idare mahkemeleridir. İdari yargıda genel görevli ilk derece mahkemesi idare mahkemesidir. Vergi mahkemeleri ve Danıştay'ın kanunlarla görevli kılınmadığı tüm dosyalar idare mahkemelerinde görülür.

Idare mahkemesinde ara karar ne demektir?

"hakim dosyadan el çekmemişse o karar ara karardır" diye klişe bir tanımı vardır. hakimin dosya kapsamında, esas hakkında karara varabilmek için genellikle usule ilişkin konularda vermiş olduğu kararlardır. hakim ara kararlar ile yargılamaya devam eder.

Idari yargıda dosya ne zaman tekemmül eder?

d) Savunma süresi dava dilekçesinin tebliğinden itibaren on beş gün olup, bu süre bir defaya mahsus olmak üzere en fazla on beş gün uzatılabilir. Savunmanın verilmesi veya savunma verme süresinin geçmesiyle dosya tekemmül etmiş sayılır.

Ara karar cevabı ne demek?

Meselâ, gelecek duruşmanın tarih ve saatini saptayan mahkeme kararı bir ara kararıdır. Görülmekte olan dava ile ilgili diğer bir mahkemedeki dosyanın celbi için o mahkemenin yazı işleri müdürlüğüne müzekkere yazılmasına dair mahkeme kararı da bir ara karar niteliğindedir.