Hasta iken oruç bozmak günah mı?

İçindekiler:

  1. Hasta iken oruç bozmak günah mı?
  2. Regli iken oruç tutulur mu?
  3. Hangi hastalığı olanlar oruç tutamaz?
  4. Hastalık sebebi ile oruç bozulur mu?
  5. Adetliyken oruç tutmak neden günah?
  6. Mide rahatsızlığı olanlar oruç tutabilir mi?
  7. Hangi durumlarda oruç bozmak caizdir?
  8. Oruçlu iken âdet gören kadın ne yapar Diyanet?
  9. Kan pıhtılaşması olan oruç tutabilir mi?
  10. Gastrit ve reflüsü olan oruç tutabilir mi?

Hasta iken oruç bozmak günah mı?

işte detaylar... Bir müslüman Ramazan günü oruca niyet etmemiş olsa akşama kadar bir şeyler yiyip içebilir mi? Fetva.net'e göre; Hasta yolcu ve ileri yaşlılık durumunda olduğu için oruç tutamayacak durumda olanlar oruç tutamıyorlarsa oruca niyet etmezler. O gün onlar için oruçlulara yasak olan şeyler yasak değildir.

Regli iken oruç tutulur mu?

Kadınlar âdet dönemlerinde namaz kılmazlar, oruç tutmazlar. Temizlendikten sonra kılamadıkları namazları kaza etmezler fakat oruçlarını kaza ederler (Buhârî, Hayız, 20; Müslim, Hayız, 69; Ebû Dâvûd, Tahâret, 106; Tirmizî, Tahâret, 97). ... On gün dolduktan sonra gusledilip, namaz ve oruca başlanır.

Hangi hastalığı olanlar oruç tutamaz?

Kalp hastalığına bağlı kontrol altına alınamayan şikayeti olanlar, Çoklu ilaç kullanımını gerektiren kalp yetmezliği olanlar, Kontrolsüz hipertansiyon hastaları, Kalp kapak protezi ya da artmış inme riski nedeniyle kan sulandırıcı ilaç kullananların oruç tutmaları sağlıklı değildir.

Hastalık sebebi ile oruç bozulur mu?

Yolculuk, hastalık, ileri derecede yaşlılık gibi meşru bir mazerete dayalı olarak bozulan orucun, sadece kaza edilmesi gerekir.

Adetliyken oruç tutmak neden günah?

Her kadının âdet gördüğü gün sayısı eşit değildir. Bu süre Hanefîlere göre en az üç, en çok on gün olabilir. Âdet günlerinin süresi, daha önce yaşanmış tecrübelere göre belirlenir. Düzensiz kanamalarda, üç ile on gün arasındaki kanama âdet sayılıp, o günlerde oruç terk edilir. Daha sonra kaza edilir.

Mide rahatsızlığı olanlar oruç tutabilir mi?

Mide ve bağırsak kanseri olanlar, ülseri ve yeni geçirilmiş mide kanaması, ülserle seyreden bağırsak hastalığı olanlar oruç tutmamalıdır. Oruç tutma konusunda ısrarlı iseler, gerekli uyarı ve düzenlemeler yapılmalıdır.

Hangi durumlarda oruç bozmak caizdir?

Hiçbir özrü yokken oruç tutmamak veya başladığı orucu bozmak günahtır. Hem de kaza ve (eğer başladığı Ramazan orucunu kasden bozmuşsa) keffaret olarak cezası vardır. Bazı hallerde ise, oruç tutmamak veya başlanmış orucu bozmak şer`an caiz hâle gelir.

Oruçlu iken âdet gören kadın ne yapar Diyanet?

Kadınlar ay hâli (hayız) ve lohusalık (nifas) denilen özel hâllerinde namaz kılmazlar, oruç tutmazlar. Daha sonra tutamadıkları oruçlarını kaza ederler. Oruca niyetlenen bir kadın, gün içerisinde âdet görmeye başlarsa orucunu bozar, temizlenince bu günün orucunu da kaza eder.

Kan pıhtılaşması olan oruç tutabilir mi?

Ramazan ayına yakın dönemde hastalığa yakalanan ve anjiyografik yöntemle tedavi olan hastaların oruç tutmaları, bu dönemde uzun süreli susuz kalınması gerektiği için yeniden pıhtılaşmaya yol açabilir. Bu nedenle yaz aylarında bol su tüketmeleri ve oruç tutmamaları önerilir" dedi.

Gastrit ve reflüsü olan oruç tutabilir mi?

Gastrit ve reflü şikayeti olanlar tabii ki oruç tutabilirler. Çünkü uzun süren açlıkta mide dinlenmiş olur. İlaçlarını sahurda ve iftarda almalarında sakınca yoktur ve oruç, mide şikayetlerinde artışa neden olmaz. Yeni tanı konmuş, yani 1-2 gün önce tanı konmuş ülserli hastalar, 3-5 gün oruç tutmayabilirler.