Aşure günü oruç kaç gün?

İçindekiler:

  1. Aşure günü oruç kaç gün?
  2. Muharrem ayının hangi gününde oruç tutulur?
  3. Muharrem ayı orucu var mıdır?
  4. Muharrem ayının 10 günü neler olmuş?

Aşure günü oruç kaç gün?

Rivayetlere göre âşûrâ günü oruç tutulurken önemli olan âşûrâ gününü yalnız tutmamaktır. Bir önceki veya sonraki günü ilaveyle iki gün oruç tutulabileceği gibi her ikisini de ilave ederek üç gün de tutulabilir. Peki, aşure günü orucu ne zaman, kaç gün tutulur?

Muharrem ayının hangi gününde oruç tutulur?

Peygamberimiz, özellikle Muharrem ayının 10. gününe denk gelen Aşure gününde oruç tutmayı tavsiye etmiş ve "Aşure günü tutulan oruç, geçmiş senenin günahına kefaret olur" buyurmuştur. Yahudilere benzememek için de sadece Aşure gününde değil, Muharrem ayının 9. ya da 11. gününde de oruç tutmamızı önermiştir.

Muharrem ayı orucu var mıdır?

Başka bir hadiste de âşûrâ orucuna işaret ederek “Ramazan orucundan sonra en fazîletli oruç Allah'ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur.” (Tirmizî, Savm, 40) buyurmuştur. Hz. Peygamberin (s.a.s.)

Muharrem ayının 10 günü neler olmuş?

Arapçada on anlamına gelen "aşara" kelimesinden türeyen Aşure Günü, hicri yılın ilk ayı muharremin onuncu gününe denk geliyor. Hadis kaynaklarına göre, Hz. Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması ve Hazreti Musa'nın Kızıldeniz'den geçerek İsrailoğulları'nı Firavun'dan kurtarması hadiseleri de bu günde gerçekleşti.