Doğru ağız bakımı nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Doğru ağız bakımı nasıl yapılır?
  2. Ağız ve diş bakımında nelere dikkat edilmelidir?
  3. Yoğun bakımda ağız bakımı nasıl yapılır?
  4. Ağız temizliği nasıl olmalı?
  5. Özel ağız bakımı yapılması gereken hastalar nelerdir?

Doğru ağız bakımı nasıl yapılır?

Günde iki defa kurallı ve doğru şekilde diş fırçalamak. Diş macunu dâhil olmak üzere florür, içeren diş ürünlerini kullanmak. Diş hekiminizin tavsiyesi doğrultusunda size uygun ağız bakım suyu ile ağzı çalkalamak. Yemek artıklarının tam olarak temizlendiğinden emin olmak için diş ipi kullanmak.

Ağız ve diş bakımında nelere dikkat edilmelidir?

Dişler fırçalanırken, diş ve diş etlerine paralel hizada dairesel hareketler uygulanmalıdır. Diş fırçalaması esnasında, dişlere veya diş etlerine çok hafif ya da çok kuvvetli baskı yapmaktan kaçınılmalıdır. Dairesel hareketler sonrasında, diş etinden dişe ve ağız boşluğuna doğru fırçalama devam etmelidir.

Yoğun bakımda ağız bakımı nasıl yapılır?

Bilinci kapalı hastada ise ağız bakım kitleri kullanılmalıdır. Ağız içi sekresyonlar temizlendikten sonra ağız bakımına başlanabilir. Ağız bakım çubukları kitin içindeki solüsyon ile ıslatılır ve ağızın yanak, damak, dil, dil altı ve üstü kısımları yumuşak hareketlerle temizlenir. Diş yüzeyleri temizlenir.

Ağız temizliği nasıl olmalı?

Diş ve diş etlerinin sağlığının korunması için florürlü bir diş macunu ve yumuşak kıllı bir diş fırçası ile dişler günde en az 2 kez 45 derecelik açıyla yukarı ve aşağı hareketlerle fırçalanmalıdır. Her bir dişin ön ve arka yüzeyi ile çiğneme yüzeylerinin yeterli miktarda fırçalandığından emin olunmalıdır.

Özel ağız bakımı yapılması gereken hastalar nelerdir?

Hastalıklar, kullanılan ilaçlar vb. nedenlerle vücut direncinin düşmesi sonucu, fırsatçı mikroorganizmalar ağız içinde enfeksiyon oluşabilir ya da oluşma riski olabilir. Ağız mukozasında oluşabilecek ya da oluşan problemler nedeniyle özel ağız bakımı uygulanmalıdır.