Sigortasız işçi çalıştırmayı nereye şikayet edebilirim?

İçindekiler:

  1. Sigortasız işçi çalıştırmayı nereye şikayet edebilirim?
  2. Sigortasız işçi çalıştırma yasak mı?
  3. Kaçak işçi çalıştırmanın cezası nedir?
  4. Sigortasız çalışıyorum ne yapmalıyım?
  5. Alacağını alamayan işçi ne yapmalı?
  6. İşçi sigortasız çalıştığını nasıl ispat eder?
  7. Sigortasız işçi iş kazası geçirirse ne olur?
  8. Sigortasız çalışan işçi ne yapmalı?
  9. 4 ay maaş alamayan işçi ne yapmalı?

Sigortasız işçi çalıştırmayı nereye şikayet edebilirim?

SGK sigortasız kaçak işçi çalıştıranları ihbar etme hattı ALO 170'tir. Sosyal Güvenlik Kurumunun iletişim hattı olan ALO 170 üzerinden gerekli işlemleri halletmek mümkündür. Genel anlamda bir şikayet hattı olarak çalışan ALO 170'e sigorta kurumunu doğrudan ilgilendiren pek çok durum bildirilebilir.

Sigortasız işçi çalıştırma yasak mı?

Sigortasız işçi çalıştırmak yasalarımıza göre yasaktır. İşe alınan işçi çalışmaya başlamadan bir gün önce SGK'ya bildirimin yapılması gerekir.

Kaçak işçi çalıştırmanın cezası nedir?

Diğer bir ifadeyle 2021 yılı içinde çalışma izni olmadan Türkiye'de bir firmada çalışan yabancı, durumun tespit edilmesi halinde 11796 Türk lirası idari para cezası öder.

Sigortasız çalışıyorum ne yapmalıyım?

Doğrudan yargı yoluna başvurulabilir. Sigortasız çalıştırılanlar için, işyerinde çalıştığı süre içerisinde ilk müracaat etmesi/şikâyette bulunması gereken yer Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri veya Merkez Müdürlükleridir.

Alacağını alamayan işçi ne yapmalı?

Maaşı Ödenmeyen İşçinin İşverene İhtarname Göndermesi ve Arabulucuya Başvurması Maaşı ödenmeyen işçinin istifa etsin veya etmesin önce işverene alacağının ödenmesi yönünde bir ihtarname gönderebilir. Bu ihtarname sonucunda maaşın ödenmemesi halinde ücret alacağı için dava açılmalıdır.

İşçi sigortasız çalıştığını nasıl ispat eder?

Sigortasız Çalışma Nasıl İspat Edilir? Hizmet tespit davaları için özel bir ispat yöntemi öngörülmemiştir. Yani bu durum tanıkla, belgeyle, kayıtlarla vb. ispatlanabilir. (21 Hukuk, 2014/3722 E.) İşçi ile birlikte çalışan diğer işçilerin tanıklığı (21 Hukuk, 2003/681 E.)

Sigortasız işçi iş kazası geçirirse ne olur?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), işverenin iş kazasında hiçbir kusuru olmasa bile, işçi sigortasız çalıştığında, işçi için yapılan tüm masrafları işverene rücu ediyor. İşçi sigortalı ise işverenin kusuru yoksa kazasından dolayı işverene rücu edilmiyor.

Sigortasız çalışan işçi ne yapmalı?

Sigortasız Çalışan İşçi Şikayet veya İtirazını Nereye Yapmalıdır? Sigortasız çalıştırılanlar için, işyerinde çalıştığı süre içerisinde ilk müracaat etmesi/şikayette bulunması gereken yer Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlükleri veya Merkez Müdürlükleridir.

4 ay maaş alamayan işçi ne yapmalı?

Maaşın ödenmemesi durumu haklı nedenle istifa hali sayıldığı için herhangi bir bekleme süresi veya fesih ihbar süresi gerektirmez. Yani maaşı ödenmeyen işçi derhal iş sözleşmesini haklı nedenle feshedip alacakları için dava açabilir. Burada işçi iş sözleşmesini sonlandırmış olur.