Gurur yapmak ne demek TDK?

İçindekiler:

  1. Gurur yapmak ne demek TDK?
  2. Gurur etmek ne demek?
  3. Gurur ne anlamına gelir?
  4. Gurur kelimesinin kökü nedir?
  5. Gurur ne demek islam?
  6. Gurur islamda ne demek?
  7. Gurur aldatır ne demek?
  8. Dinimize göre kibir nedir?

Gurur yapmak ne demek TDK?

a. (guru:ru) 1. Kendini beğenme, büyüklenme, benlik, kibir: “Aynı gururu, aynı gülünç itimadı aşkta da gösterirler.” -H. C. ... Övünme: “Vatana gözyaşı döktünse eğer / Varlığın bu yüksek gururu anlar” -E. B.

Gurur etmek ne demek?

1. Gururlu bir durum almak, kibirlenmek. 2. Gurur duymak, iftihar etmek.

Gurur ne anlamına gelir?

Gurur, kişinin kendisi veya bağlı olduğu bir grubun mensuplarının varlığı, geçmişi veya başarıları ile övünmesi, bundan haz almasıdır.

Gurur kelimesinin kökü nedir?

gurur kelime kökeni Arapça ġrr kökünden gelen ġurūr غرور "aldatma, aldanma" sözcüğünden alıntıdır. Arapça sözcük Arapça ġarra غرّ "aldattı, boş görüntüyle kandırdı" fiilinin masdarıdır.

Gurur ne demek islam?

Ancak yaygın görüşe göre gurur tekil bir kelimedir ve "insanın, mânevî ve ahlâkî açıdan değersiz sayılan süflî şeylerin cazibesine kapılarak onlarla avunması" demektir. ... Bu âyetlerin çoğunda gururun "dünyaya kapılma, aldanma" mânası ağır basar.

Gurur islamda ne demek?

Kur'ân-ı Kerîm'de gurur ve bu kökten gelen diğer kelimeler yirmi yedi âyette geçmektedir. Bu âyetlerin çoğunda gururun "dünyaya kapılma, aldanma" mânası ağır basar. ... Buna göre bozuk ve yanlış bir görüşe dayanarak kendisinin iyi yolda olduğunu savunan kişi gurura kapılmıştır.

Gurur aldatır ne demek?

Gurur kelimesi Türkçe'de "aldatma, aldanma" anlamına gelir. ... Arapça sözcük Arapça ġarra غرّ z "aldattı, boş görüntüyle kandırdı" fiilinin masdarıdır.

Dinimize göre kibir nedir?

Gerek kibir gerekse ilgili diğer kavramlar hadislerde de geçmektedir. Bu hadislere göre kibir gerçeği inkâr etmek, hakkı kabul etmemek ve insanları küçümsemek, hor görmektir (Müslim, "Îmân", 147; Ebû Dâvûd, "Libâs", 26; Tirmizî, "Birr", 61).