Namazda Yanılınca ne yapmalıyız?

İçindekiler:

  1. Namazda Yanılınca ne yapmalıyız?
  2. Sehiv secdesi nasıl yapılır?
  3. Namazda yanılma secdesi nin adı nedir?
  4. Namazda duayı yanlış okursak ne yapmalıyız?
  5. Namazda yanlış okumak namazı bozar mı?
  6. Namazda sehiv secdesi hangi hallerde yapılır?

Namazda Yanılınca ne yapmalıyız?

Sehiv secdesi, yanılma, unutma veya dalgınlık gibi durumlar yüzünden namazın vâciplerinden birini terk veya tehir etme durumunda, namazın sonunda yapılan secdelere denilir. Sehiv secdeleri sayesinde namazda meydana gelen kusur ıslah edilmiş, eksiklik telâfi edilmiş olur.

Sehiv secdesi nasıl yapılır?

Hanefîler'e göre sehiv secdesinin yapılışı şöyledir: Namazın sonundaki oturuşta Tahiyyat ve Salli-Bârik duaları okunduktan sonra iki tarafa selâm verilir, sonra arka arkaya bilinen şekliyle iki defa secde yapılır, oturulup Tahiyyat duası okunur, ardından iki tarafa selâm verilerek namazdan çıkılır.

Namazda yanılma secdesi nin adı nedir?

Sehiv Secdesi, sözlük anlamı yanılma, dalgınlık ve unutmadır. Unutma nedeniyle farz namaz sonunda yapılan secdedir. Farzlardan birinin tehir edilmesi veya vaciplerden birinin terk edilmesi gibi durumlarda ortaya çıkar. Bu secde ile eksik olan namaz tamamlanmış olur.

Namazda duayı yanlış okursak ne yapmalıyız?

Namazda Zammı süreyi okurken yanlış okunursa ve bu hatayı düzeltmek için baştan alınırsa veya başka sureye geçilirse sehiv secdesi gerektirmez. Ancak sure okunmasa veya yanlış yapılıp baştan alınmazsa sehiv secdesi gerekir.

Namazda yanlış okumak namazı bozar mı?

Kur'an, kasten manası değişecek derecede yanlış okunursa namaz bozulur. Hata ile veya unutarak yanlış okunması hâlinde ise; a) Yanlışlık kelimelerin harekelerinde ise, manada bir değişiklik olsa da namaz bozulmaz.

Namazda sehiv secdesi hangi hallerde yapılır?

Sehiv secdesinin yapılması gerektiren durumlar şunlardır:
  • Namaza Allahü Ekber diyerek başlamayı unutmak.
  • Namaza Fatiha suresiyle başlamayı unutmak veya geciktirmek.
  • Fatiha suresinin okuduktan sonra zammı sure okumayı unutup doğrudan rüküya gitmek.
Daha fazla öğe...