Kapalı safra kesesi ameliyatı nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Kapalı safra kesesi ameliyatı nasıl yapılır?
  2. Laparoskopik safra kesesi ameliyatı nedir?
  3. Kapalı ameliyatla safra kesesi alınır mı?
  4. Safra kesesi nasıl ameliyat olur?
  5. Safra kesesi nasıl ameliyat olunur?
  6. Safra kesesi taşı alınırken safra kesesi alınır mı?
  7. Kapalı safra kesesi ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmeli?

Kapalı safra kesesi ameliyatı nasıl yapılır?

Bu safra kesesi ameliyatlarındaki tek alternatiftir. Ameliyatın kapalı ya da açık yapılması bu durumu değiştirmez. Kapalı ameliyatlar, yani laparoskopik yöntemle yapılan cerrahiler, büyük kesiklerden elle yapılan karın ameliyatlarının, küçük deliklerden ilerletilen aletlerle yapılmasıdır.

Laparoskopik safra kesesi ameliyatı nedir?

Eskiden açık yapılan safra kesesi ameliyatları, günümüzde •'in üzerinde bir oranda laparoskopik, yani kapalı yöntem ile yapılmaktadır. Bu ameliyatta karına açılan 3-4 adet 1 cm'lik delikten yerleştirilen aletler ile safra kesesi alınır. Ameliyat süresi genellikle 1 saatten kısadır.

Kapalı ameliyatla safra kesesi alınır mı?

Safra kesesi ameliyatları geçmişte açık yöntemle yapılmaktayken artık hemen tamamen kapalı (laparoskopik) yöntemle yapılmaktadır.

Safra kesesi nasıl ameliyat olur?

Safra kesesi, atardamarından ve kanalından ayrıldıktan sonra safra kesesi karaciğer yatağından sıyrılır. Sonunda safra kesesi özel bir torba içersinde kesi yerinden dışarı alınır. Taşın kesi yerinden çok daha büyük olduğu durumlarda ya taş torba içersinde parçalanarak çıkarılır veya kesi biraz büyütülebilir.

Safra kesesi nasıl ameliyat olunur?

Safra kesesi ameliyatının yapılışına göbek altından girilen ince iğne vasıtasıyla karnın karbondioksit gazıyla şişirilmesi ile başlanır. Karın ameliyatı geçmişi olan hastalara ise açık teknikle ameliyat yapılır. Geçmişte karın ameliyatı geçirilmiş olunması, laparoskopik kolesistektomiye engel bir durum teşkil etmez.

Safra kesesi taşı alınırken safra kesesi alınır mı?

Bu sebepten safra kesesi taşı olan insanlarda safra taşlarının alınması diye bir ameliyat yoktur. Safra kesesinin tamamı alınır. Safra, karaciğerde üretilerek safra yolları aracılığı ile 12 parmak bağırsağına dökülmektedir.

Kapalı safra kesesi ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmeli?

İçecek olarak açık çay, ıhlamur ve ada çayı gibi mideyi rahatsız etmeyecek besinler tercih edilmeli; asitli içeceklerden ve koyu çay-kahveden uzak durulmalıdır. Midede şişlik oluşturabilecek ve gaz yapabilecek sebze ve kurubaklagil çeşitleri tercih edilmemelidir. Her türlü paketli ve işlenmiş üründen uzak durulmalıdır.