Doğum öncesi çalışabilir raporu nasıl alınır?

İçindekiler:

  1. Doğum öncesi çalışabilir raporu nasıl alınır?
  2. Gebelikte çalışabilir raporu ne zaman alınmalı?
  3. Çalışabilir raporu kaçıncı haftaya kadar?
  4. Doğum raporu erken alınabilir mi?
  5. Çalışabilir raporu nasıl alınır?
  6. Hamilelikte 32 hafta çalışabilir raporu ne zaman alınır?
  7. Çalışabilir raporunu kim verir?

Doğum öncesi çalışabilir raporu nasıl alınır?

Doğum öncesinde çalışmış olacağınız 5 haftayı doğum sonrası izin hakkınıza eklenecektir. ''Doğum Öncesi Çalışabilir Raporu'' veya ''İş Göremezlik Raporu'' (Doğum İzin Belgesi) fotokopisini çalıştığınız işyerinin muhasebe veya insan kaynakları birimine vermeniz gereklidir. İşyeriniz bu raporu SGK sistemine girecektir.

Gebelikte çalışabilir raporu ne zaman alınmalı?

Hamilelikte çalışabilir raporu kaçıncı haftada alınır? Gebeliğin 32. haftasında yasal izin süresi başlamaktadır. Çalışan bir anne gebeliğin 32.haftasında doğum öncesi mevcut 8 haftalık yasal iznine ayrılma hakkı kazanır.

Çalışabilir raporu kaçıncı haftaya kadar?

Bu belge 32. haftada çalışabilir raporu olarak da biliniyor. Dolayısıyla hamileler kaçıncı haftaya kadar çalışabilir, sorusunun cevabı; 37. hafta. Bu haftanın dolmasıyla da hamilelikte iş göremezlik raporu almak gerekiyor. Bu durumda, kadın işçinin çalıştığı süreler doğum sonrası sürelere ekleniyor.

Doğum raporu erken alınabilir mi?

Hekim gerekli gördüğü takdirde kadın işçinin 32. hafta dolmadan önce analık istirahatine (izne) ayrılması için rapor verebilir.

Çalışabilir raporu nasıl alınır?

Bu Kanun kapsamında alınması gereken sağlık raporları işyeri hekiminden alınır. 10'dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli işyerleri için ise kamu hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden de alınabilir. Raporlara itirazlar Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen hakem hastanelere yapılır, verilen kararlar kesindir.

Hamilelikte 32 hafta çalışabilir raporu ne zaman alınır?

Eğer, kadın işçi doğum tarihinden 3 hafta öncesine (37+0.gün) kadar çalışmak istiyorsa ve doktoru da bunu uygun görüyorsa, 32.haftasındayken aldığı rapor bir ''Doğum Öncesi Çalışabilir Raporu'' olacaktır. 37 haftayı doldurduğunda ise bu kez mutlaka ''İş Göremezlik Raporunu'' alması gerekecektir.

Çalışabilir raporunu kim verir?

İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 15. maddesinde “Bu Kanun kapsamında alınması gereken sağlık raporları işyeri hekiminden alınır.” denmektedir. Buna göre, işle ilgili sağlık raporları, yalnızca, o işyerinin hekimi tarafından verilebilir.