Hangi durumlarda ara seçime gidilir?

İçindekiler:

  1. Hangi durumlarda ara seçime gidilir?
  2. Seçime kim karar verir?
  3. Seçimlerin geri bırakılmasının şartı nedir?
  4. Seçimler hangi şartlarda ertelenir?
  5. Seçimlerin ertelenmesi kararını kim verir?
  6. 1982 Anayasasına göre Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerin ertelenmesi hangi durumlarda mümkündür?

Hangi durumlarda ara seçime gidilir?

Buna göre ara seçim, TBMM üyeliklerinde boşalma olması halinde yapılır. Anayasa gereği, ara seçim her seçim döneminde bir defa yapılır ve genel seçimden 30 ay geçmedikçe ve genel seçimlere 1 yıl kala ara seçime gidilemez.

Seçime kim karar verir?

Ara seçimleri, her seçim döneminde bir defa yapılır ve genel seçimden otuz ay geçmedikçe ara seçime gidilemez. Ancak, boşalan üyeliklerin sayısı, üye tamsayısının yüzde beşini bulduğu hallerde, ara seçimlerinin üç ay içinde yapılmasına Türkiye Büyük Millet Meclisince karar verilir.

Seçimlerin geri bırakılmasının şartı nedir?

MADDE 5 – (1) Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından savaş sebebiyle yeni seçimlerin yapılmasına imkân görülmediğine dair karar verilmesi hâlinde, Cumhurbaşkanı seçimi bir yıl geriye bırakılır. (2) Geri bırakma sebebi ortadan kalkmamışsa, erteleme kararındaki usule göre bu işlem tekrarlanabilir.

Seçimler hangi şartlarda ertelenir?

“Savaş sebebiyle yeni seçimlerin yapılmasına imkan görülmezse, Türkiye Büyük Millet Meclisi, seçimlerin bir yıl geriye bırakılmasına karar verebilir. Geri bırakma sebebi ortadan kalkmamışsa, erteleme kararındaki usule göre bu işlem tekrarlanabilir.

Seçimlerin ertelenmesi kararını kim verir?

Anayasanın “Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerinin geriye bırakılması ve ara seçimleri” başlıklı 78 nci maddesi ise aynen; “Savaş sebebiyle yeni seçimlerin yapılmasına imkan görülmezse, Türkiye Büyük Millet Meclisi, seçimlerin bir yıl geriye bırakılmasına karar verebilir.

1982 Anayasasına göre Türkiye Büyük Millet Meclisi seçimlerin ertelenmesi hangi durumlarda mümkündür?

Anayasa bunu, sadece savaş durumuyla sınırlı tutmuştur: “Savaş sebebiyle yeni seçimlerin yapılmasına imkan görülmezse, Türkiye Büyük Millet Meclisi, seçimlerin bir yıl geriye bırakılmasına karar verebilir.