Sabah uyandığında burun kanaması neden olur?

İçindekiler:

  1. Sabah uyandığında burun kanaması neden olur?
  2. Posterior epistaksis en sık nedeni nedir?
  3. Burun kanamasında tampon yapılır mı?
  4. Epistaksis nedenleri nelerdir?
  5. Burun kanaması için acile gidilir mi?
  6. Ekstrafor tampon nedir?

Sabah uyandığında burun kanaması neden olur?

Ani hava basıncı nedeniyle uyku anında kanama meydana gelebilir. Burun kanamalarının çoğunda stres de etkili bir faktördür. Gün boyu yaşanan sıkıntı ve stres uyku halinde iken bazı basınç durumunun ortaya çıkması ve baskı yapması nedeni ile ortaya çıkabilir. Bu durumda genizden gelen hafif bir kanama oluşabilir.

Posterior epistaksis en sık nedeni nedir?

En sık burun kanamasına neden olan kalp damar hastalıkları yüksek tansiyon ve kalp-dmar kireçlenme-yağlanmalarıdır. Diğerleri kalp yetmezliği, mitral stenoz, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, mediasten tümörü gibi hastalıklar, anevrizmalar ve Osler Weber Rendu Hastalığı sayılabilir.

Burun kanamasında tampon yapılır mı?

Bazende burnumuza yaptığımız dıştan sıkma manevrası ile kanama durdurulabilmektedir. Eğer bu şekilde kanamalar durdurulamazsa yada yeri belirlenemezse o zaman burun içine yerleştirilen ve kanamanın durdurulmasını sağlayan bir takım malzemeler kullanılır. Bu malzemelerin tümüne birden burun tamponu denir.

Epistaksis nedenleri nelerdir?

Nedenleri
  • Kuru hava.
  • Burun karıştırma.
  • Buruna alınan darbeler.
  • Akut sinüzit (sinüs enfeksiyonu)
  • Alerjiler.
  • Yüksek tansiyon.
  • Aspirin kullanımı
  • Hemofili gibi kanama bozuklukları
Daha fazla öğe...

Burun kanaması için acile gidilir mi?

Bu bölgenin kanamaları daha şiddetli olur ve ciddi olarak ele alınmalıdır. Bu nedenle, mutlaka hastaneye başvurulmalı ve bir KBB uzmanı hatta İç Hastalıkları uzmanı ile hasta değerlendirilmelidir.

Ekstrafor tampon nedir?

Sağlık kuruluşlarında en sık kullanılan tampon gazlı bez ve antibiyotikli pomad ile yapılan ekstrafor tamponlardır.Lokal anestezi yapıldıktan sonra uygulanır. Kanama odağı baskılanana kadar ve kanama kontrol altına alınana kadar; bazen tek burun deliğine bazen de her iki burun deliğine uygulanır.