Sıvı basıncı ne ile doğru orantılıdır?

İçindekiler:

  1. Sıvı basıncı ne ile doğru orantılıdır?
  2. Sıvı basıncı sıvının yoğunluğu ile nasıl orantılıdır?
  3. Sıvı basıncı sıvı yoğunluğu ile doğru orantılı mıdır?
  4. Yoğunluk ne zaman artar?

Sıvı basıncı ne ile doğru orantılıdır?

Sıvı basıncını; Sıvının derinliği ve Sıvının cinsi (yoğunluğu – özkütlesi) etkiler. Sıvıların basıncı bu özellikler ile doğru orantılıdır. *Sıvının derinliği artarsa sıvı basıncı artar, derinlik azalırsa sıvı basıncı azalır.

Sıvı basıncı sıvının yoğunluğu ile nasıl orantılıdır?

Sıvıların basıncı hesaplanırken; Page 4 Sıvı basıncı = Yükseklik(derinlik) X Yoğunluk P = h X d formülü kullanılır. (Yoğunluğu eşit olan sıvılardan derinliği (yüksekliği) fazla olanın kap tabanına uyguladığı basınç daha fazladır.) ... Sıvıların akışkandır ve hacim değişimleri(sıkışma miktarı) azdır.

Sıvı basıncı sıvı yoğunluğu ile doğru orantılı mıdır?

Derinlik arttıkça sıvı basıncı da artar.Yani biri artınca diğeri de artıyorsa bize doğru orantısının göstergesidir. Yoğunluk artıkça sıvı basıncı da artıyorsa,demek oluyor ki bu da doğru orantılı... Yani cevabımız: Sıvı basıncı ile yoğunluk doğru orantılıdır olacaktır...

Yoğunluk ne zaman artar?

Bir maddenin özkütlesi sıcaklığına bağlı olarak değişir. Sıcaklık artışı genellikle özkütleyi azaltır, ancak sıcaklığı arttıkça hacmi azalan ve özkütlesi artan maddeler de vardır. Su ve havanın sabit basınç altındaki sıcaklığa bağlı özkütleleri aşağıda verilmiştir.