Yüzeyaltı akış nedir?

İçindekiler:

  1. Yüzeyaltı akış nedir?
  2. Intersepsiyon nedir coğrafya?
  3. Eş yağış eğrisi ne demek?
  4. Toplam yağış eğrisi nedir?
  5. Yerel yağış ne demek?
  6. Mevzi Sağanak yağış ne demek?
  7. 30 yağış ne demek?
  8. Yağmur neye denir?

Yüzeyaltı akış nedir?

► Yerçekimi etkisi ile arazinin eğimine uyarak havzanın yüksek noktalarından alçak noktalarına doğru hareket eder. ► Diğer taraftan zemine sızan suyun bir kısmı zeminin üst tabakalarında (doymamış bölgede) ilerleyerek geçirimsiz bir tabakaya rastlayınca yüzeye çıkabilir, buna yüzey altı akışı denir.

Intersepsiyon nedir coğrafya?

Bitkiler gelen yağışın bir kısmını toprak üstü kısımları ile tutar ve buharlaşma ile tekrar atmosfere iade eder. Buna “intersepsiyon” adı verilir. Bu yolla meydana gelen yağış kaybı miktarına da “intersepsiyon miktarı” adı verilir.

Eş yağış eğrisi ne demek?

yağış değerleri (günlük, aylık ve yıllık) toplanır ve yağış ölçer sayısına bölünür. Bulunan değer havzanın ortalama yağış değeridir. edilen eğrilere “Eş Yağış Eğrileri” denir. Birbirini izleyen eş yağış eğrileri arasındaki alanlara düşen yağışların ağırlıklı ortalaması, şu eşitlikle hesaplanır.

Toplam yağış eğrisi nedir?

P yağış yüksekliğinin zamanla değişimini gösteren eğri toplam yağış eğrisidir. Birim zamanda düşen yağış yüksekliği ise yağış şiddeti olarak adlandırılır (I=ΔP/Δt). Yağış şiddeti-zaman grafiği (I-T grafiği) ise hiyetrograf ismi ile anılır.

Yerel yağış ne demek?

Lokal yağış, bölgesel yağış olarak da isimlendirilir. Belirli bir yerle sınırlı veya en basit ifadeyle parçalı parçalı bulutların belirli ilçelere, hatta mahallelere bıraktığı yağıştır.

Mevzi Sağanak yağış ne demek?

Mevzi yağış, bulunduğu yerde genellikle 3 ila 20 dakika arasında yağış bırakan, çok şiddetli ve ani su baskınlarına hatta sele neden olan yağış türüdür. Kümülonimbus adlı koyu renkteki bulutların oluşturduğu mevzi sağanak yağmurlar çoğu zaman sürpriz şekilde gelişirler.

30 yağış ne demek?

Sağanak yağışlıların % 30'u = Sağanak yağış ihtimali = Dağınık duş.

Yağmur neye denir?

Atmosferdeki su buharının yoğunlaşmasıyla oluşan ve çapı 0,5 mm'den büyük damlalar biçiminde yeryüzüne düşen yağış. Damlaların çapının daha küçük olduğu yağış türüne çisenti denir. ... Atmosferin sıcaklığı belirli bir yükseklikteyse yağış, yağmur biçimindedir.