Özgür düşüncenin olmadığı bir yerde bilim alanında gelişmeler olması mümkün müdür neden?

İçindekiler:

  1. Özgür düşüncenin olmadığı bir yerde bilim alanında gelişmeler olması mümkün müdür neden?
  2. Özgür düşünce ile bilimsel çalışmalar arasında nasıl bir ilişki vardır?
  3. Anayasamızdaki düşünce özgürlüğü maddesi nedir?
  4. Bilimsel özgürlük nedir?

Özgür düşüncenin olmadığı bir yerde bilim alanında gelişmeler olması mümkün müdür neden?

Neden? Cevap: Bilimin önündeki en büyük engel bilimin, bilimle aktif olarak uğraşan kitle dışında yeterince önemsenmemesi. ... Bu bakımdan özgür düşünceye saygı ve özgür düşüncenin çalışma ortamı olmadıkça bilim de gelişmeyecektir.

Özgür düşünce ile bilimsel çalışmalar arasında nasıl bir ilişki vardır?

Cevap: Bilimsel gelişmelerin olabilmesi için öncelikle özgür düşünce ortamının olması lazım. Çünkü özgür düşünce ile ortaya atılan her bir fikir bilime katkı sağlar. Durduk yerde yeni fikirlerin ortaya çıkması beklenmez. ... Bilim insanları ise ortaya atılan fikir geliştirip daha iyi şeyler çıkartabiliyorlar.

Anayasamızdaki düşünce özgürlüğü maddesi nedir?

26. Madde. Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı,resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet resmi makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar.

Bilimsel özgürlük nedir?

Bilim adamlarının herhangi bir karışma olmaksızın araştırma yapma, düşüncelerini üniversite içinde ve dışında yayma hakkı; böylece bilimin donmasının önlenmesi ve toplumun alışılmış, kalıplaşmış görüşler dışında yeni görüşleri ve olguları duyup öğrenme olanağı bulması.