Diyaliz hastası ne yemeli ne yememeli?

İçindekiler:

  1. Diyaliz hastası ne yemeli ne yememeli?
  2. Diyaliz hastaları sabah kahvaltıda ne yemeli?
  3. Diyalizden sonra ne yemeli?
  4. Diyaliz hastaları hangi balık yiyebilir mi?
  5. Diyaliz hastası maden suyu içebilir mi?
  6. Diyaliz hastasına ne iyi gelir?
  7. Böbrek hastaları hangi balık yiyebilir mi?
  8. Diyaliz hastaları bal yiyebilir mi?
  9. Diyalize giren hasta hangi meyveleri yemeli?

Diyaliz hastası ne yemeli ne yememeli?

Çalışmalar; günde en az 2 porsiyon sebze, 3 porsiyon meyve yenmesi gerektiğinin üzerinde durmaktadır. Diyaliz hastaları için fosfor ve potasyum miktarı önemli olduğu için yüksek miktarda sebze ve meyve tüketemeyebilirler. Bu sebeple; fosfor ve potasyumu düşük sebze ve meyveleri tercih edebilirler.

Diyaliz hastaları sabah kahvaltıda ne yemeli?

Kahvaltıda peynir ve yumurta tüketebilirler. Şeker hastası bile olsa, beyaz ekmek tüketmesi gerekiyor. Kepek ekmeğini önermiyoruz. Kahvaltıda sebze tüketilmemesi gerekiyor.

Diyalizden sonra ne yemeli?

Tahıllar ve tahıl ürünleri olan un, ekmek, makarna, kraker ve gevrekler bu gruba girer. Tahıllardan tam taneli tahıllar potasyum içeriği yüksek olduğu için diyalize giren hastalara rafine tahıllar tüketmesi önerilir. Örneğin; beyaz un. Bitkilerin her türlü yenebilen kısmı sebze ve meyve grubu altında toplanır.

Diyaliz hastaları hangi balık yiyebilir mi?

Tüm balıklarda fosfor miktarı yüksek olduğu için böbrek hastalarına kısıtlı tüketilmesi önerilir. Eğer tercih yapma şansı varsa levrek ve mersin balığında fosfor miktarı diğer tüm balıklardan daha az olduğu için bu ikisi önerilir.

Diyaliz hastası maden suyu içebilir mi?

Neskafe (en fazla) , kayısı suyu, vişne suyu, şeftali suyu ve madensuyu'nda potasyum yüksek olduğu için tüketilmemelidir.

Diyaliz hastasına ne iyi gelir?

Diyaliz diyeti sırasında yüksek kaliteli protein içeren; et, kümes hayvanları, balık, yumurta, yoğurt, süt ve peynir tüketilebilir. Ancak tüketilen besinlerin potasyum, fosfor ve sıvı birikimi açısından belirli bir dengene olması çok önemlidir. Potasyum: Potasyum hemen hemen tüm yiyeceklerde bulunan bir mineraldir.

Böbrek hastaları hangi balık yiyebilir mi?

* Doktorunuz verdiği diyete uygun şekilde; potasyum, fosfor, sodyum ve protein dengesini gözeterek beslenin. * Sebzelerin pişirme yöntemlerini sağlıklı olanlardan seçin. * Konserve ya da salamura tuzlu et, balık vb. ürünler tüketmeyin. * Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş gıdalar yemeyin.

Diyaliz hastaları bal yiyebilir mi?

Diyaliz hastalarının diyetinde karbonhidratlar; karbonhidrattan zengin gıdalar günlük enerjimizin büyük kısmını oluşturur ve çok tüketilir. Ekmek, makarna, yufka, pasta, börek, pilav; tatlı olarak bal, pekmez, reçel yoğun karbonhidrat kaynaklarıdır.

Diyalize giren hasta hangi meyveleri yemeli?

Portakal suyu yerine daha az potasyum içeren, üzüm, elma veya kızılcık suyu tercih edilebilir. Portakal gibi kayısının da yüksek potasyum içerdiği bilinmelidir. Özellikle diyalizde kuru kayısıdan uzak durulması önemlidir.