Gerçek usulde vergi mükellefi kimdir?

İçindekiler:

  1. Gerçek usulde vergi mükellefi kimdir?
  2. Basit usul vergi mükellefi kimdir?
  3. Basit usul mükellef ne demek?
  4. Basit usul şartları nelerdir?
  5. Basit usulde stopaj var mı?

Gerçek usulde vergi mükellefi kimdir?

Eğer bir insan esnaf ise, ticaretle uğraşıyorsa ve kendisine ait iş yeri için vergi ödüyorsa, vergi mükellefidir. Vergi mükellefi, vergilendirmede kişi unsurudur. Vergi Usul Kanunu'nun 8. maddesindeki bilgiye göre üzerine vergi borcu yüklenen gerçek ve tüzel kişiler, vergi mükellefi olan kişiler olarak kabul edilir.

Basit usul vergi mükellefi kimdir?

Basit usul düşük gelir grubuna tabi olan küçük bakkal, terzi, kasap gibi küçük sanat ve ticaret erbaplarını kapsar. Basit usul mükellefleri defter tutmazlar. Diğer taraftan basit usul mükellefleri geçici vergi vermez ve KDV Kanunu'nun 17/4 maddesi uyarınca satışları KDV'den istisnadır.

Basit usul mükellef ne demek?

Basit usulde vergilendirme, bir hesap dönemi içinde elde edilen gelir ile giderler ve satılan malların alış bedelleri arasındaki müspet farka uygulanan vergilendirmedir.

Basit usul şartları nelerdir?

Basit usule tabi olmanın genel şartları Kendi işinde bilfiil çalışmak veya bulunmak (işinde yardımcı işçi ve çırak kullanmak, seyahat, hastalık, ihtiyarlık, askerlik, tutukluluk ve hükümlülük gibi zaruri ayrılmalar dolayısıyla geçici olarak bilfiil işinin başında bulunmamak bu şartı bozmaz.

Basit usulde stopaj var mı?

Basit usulde vergi mükellefi de stopaj öder mi? Basit usulde ticari kazanç elde edenler, stopaj ödemek ile yükümlü değildir. Buna ilaveten, basit usulde vergi mükellefi olanların yanında çalışanlar, 'diğer ücretli' statüsünde olduğundan vergi karnesi alarak sabit tutarda vergi öder.