Türkiye'de kivi en çok nerede üretilir?

İçindekiler:

  1. Türkiye'de kivi en çok nerede üretilir?
  2. Kivi Türkiyeye ilk ne zaman geldi?
  3. Kivi ağacı hangi bölgede yetişir?
  4. Kivi fidanı kaç yılda meyva verir?
  5. Kivi ağacı kaç derece soğuğa dayanır?
  6. Kivi ağacı ne zaman dikilir?
  7. Kivi nasil yerlerde yetişir?
  8. Kivi meyvesi nerede yetişir?
  9. Kivi ağacı eksi kaç derece soğuğa dayanır?
  10. Kivi soğuk iklimde yetişir mi?

Türkiye'de kivi en çok nerede üretilir?

KİVİ NEREDE YETİŞİR? Kivi yetiştiriciliğinin kökeni Güney Doğu Asya'dan gelir. Türkiye'de kivi yetiştiriciliği en çok Marmara ve Karadeniz Bölgesi'nde gerçekleşir.

Kivi Türkiyeye ilk ne zaman geldi?

Kivi ağacının anavatanı Çin'dir. 19402lı yıllarda Yeni Zelanda ile dünya pazarına giren kivi, Türkiye'ye 1988 yılında girmiştir. Kivi ağacı; kış iklimi, yaz iklimi ise sıcak ve nemli olan bölgelerde rahatlıkla yetiştirilebilir. Kivi yetiştiriciliğine elverişli sıcaklık ortalama 12 - 20 derece bandıdır.

Kivi ağacı hangi bölgede yetişir?

Kivi yetiştiriciliği ülkemizde Marmara Bölgesinde yapılmaktadır. Marmara Bölgesinde soğuk hava depoları bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Marmara'da tüketim merkezlerinin bulunması nedeniyle bu bölgede üretimi artmıştır. Ayrıca ülkemizde Akdeniz ve Ege Bölgesinde de Kivi yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Kivi fidanı kaç yılda meyva verir?

Kivi fidanı 3 yıl sonra meyve verir. Fakat 3-5 yıl arası verimli değildir.

Kivi ağacı kaç derece soğuğa dayanır?

Diğer bitkilerde olduğu gibi sert geçen kışlarda don sonucu gövdede çatlamalar olur. Zeytin, şeftali gibi kivi gövdesi de soğuğa çok dayanıklı değildir. Bununla birlikte odunlaşmış gövdenin (4-6 yaş ve sonrasında) -15, -16 C'ye dayanabildiği bildirilmektedir.

Kivi ağacı ne zaman dikilir?

Açık Kök Kivi Fidanları Ne Zaman Dikilir?-Dikilmelidir? Açık kök kivi fidanları yaprak dökümüyle beraber (Genelde Kasım ayı 1 ile 2. Haftasından itibaren) , Bölgelere ve rakıma göre Nisan ayının son haftasına kadar dikilebilmektedir.

Kivi nasil yerlerde yetişir?

Kivi ağacı en çok Marmara ve Karadeniz bölgeleri gibi denizden yüksek olan, nem ve yağış alan yerlerde sağlıklı bir şekilde yetiştirilebilir. Bu bölgelerden birinde yaşıyorsanız kivi ağacınızı yetiştirebilmek için oldukça şanslısınız. Kivi yetiştiriciliği ülkemizde özellikle Karadeniz bölgesinde yoğunluk gösterir.

Kivi meyvesi nerede yetişir?

Kivi meyvesi, Çin'in güneyindeki Yangtse Vadisine özgü bir bitkidir. Avrupalılar tarafından 1850'li yıllarda keşfedilen bitkinin birkaç türü 1900'lü yılların başında Yeni Zelanda, İngiltere ve Amerika'ya yayıldı.

Kivi ağacı eksi kaç derece soğuğa dayanır?

Diğer bitkilerde olduğu gibi sert geçen kışlarda don sonucu gövdede çatlamalar olur. Zeytin, şeftali gibi kivi gövdesi de soğuğa çok dayanıklı değildir. Bununla birlikte odunlaşmış gövdenin (4-6 yaş ve sonrasında) -15, -16 C'ye dayanabildiği bildirilmektedir.

Kivi soğuk iklimde yetişir mi?

Kivi yetiştiriciliğinin yapılabileceği alanlar kışları ılık, yazları sıcak ve nemli yörelerdir. Baharda tomurcukların sürmesi ile birlikte oluşan genç sürgünler dona karşı çok hassastır. Kivi, derin ve süzek olan, kireçli olmayan topraklarda iyi sonuç verir. Ph'sı 5,5-7,6 olan topraklarda iyi yetişir.