Aort damarı yırtılırsa ne olur?

İçindekiler:

  1. Aort damarı yırtılırsa ne olur?
  2. Aort damarı hangi kanı taşır?
  3. Kalbe temiz kanı hangi damar getirir?
  4. Kalbe venöz dönüş nedir?
  5. Kalp kendisine gelen temiz kanı nereye atar?

Aort damarı yırtılırsa ne olur?

Aniden gelişen sırt ağrısı veya göğüs bölgesinde ağrı ile karakterize olan aort diseksiyonu; kalp krizi, çoklu organ yetmezliği ve hatta ölümle sonuçlanabilecek kadar ciddi sonuçlar doğurabilir. Aort diseksiyonu, aort damarının farklı sebeplerle yırtılması ve duvar içine kan dolmasıyla oluşur.

Aort damarı hangi kanı taşır?

Aort, insan vücudundaki en büyük arterdir. Sol ventrikülden çıkar ve karnın aşağısına doğru uzanır ve sonra daha küçük damarlara dallanır. Aort oksijenlenmiş kanı tüm vücut parçalarına sistemik dolaşımla ulaştırır.

Kalbe temiz kanı hangi damar getirir?

Atardamarlar kanı kalpten alıp vücudun farklı bölümlerine taşırken, toplardamarlar vücudun farklı bölümlerinden kanı kalbe taşırlar. Bununla birlikte iki istisna mevcuttur: pulmoner arter kirli kan, pulmoner ven ise temiz kan taşır.

Kalbe venöz dönüş nedir?

Atriumlar kasılır ve kalan kan ventriküllere pompalanır. S4 oluşur. Ventriküllere toplam 70 ml kadar kan gelmiştir. Gelen bu kana venöz dönüş denir.

Kalp kendisine gelen temiz kanı nereye atar?

Kalbin sol tarafı temiz kan ile ilgileniyor; gelen temiz kanı organ ve dokulara ulaştırma görevi, kalbin sol tarafında bulunan sol kulakçık ve sol karıncığa ait. Kalbin sağ tarafı ise kirli kan ile ilgileniyor; sağ karıncık ve sağ kulakçık kirli kanı temizlenmek üzere akciğerlere ulaştırmak için görev yapıyor.