Akışkanlık neye bağlıdır?

İçindekiler:

  1. Akışkanlık neye bağlıdır?
  2. Sıvılarda viskozitenin kaynağı nedir?
  3. Viskoziteyi ne etkiler?
  4. Sıvıların viskozitesi sıcaklıkla nasıl değişir?
  5. Buhar basıncını ne etkiler?
  6. Buhar basıncı ne ile ölçülür?

Akışkanlık neye bağlıdır?

Sıvıların akmaya karşı gösterdiği dirence viskozite denir. Viskozitenin tersi durumuna akışkanlık denir. Bir sıvıyı boşalttığımızda ne kadar kolay akıyorsa o kadar akışkandır. Sıvının akışı ne kadar yavaş ve tabakalar halinde ise bu sıvının viskozitesi o kadar yüksektir.

Sıvılarda viskozitenin kaynağı nedir?

Bir başka deyişle, sıvı ya da gaz halindeki bir akışkanın bir bölümünün hemen yanındaki bir bölüme göre yer değiştirmesine karşı gösterdiği dirence viskozite denir. Dilimizde akmazlık olarak da adlandırılır. Viskozite kuvvet ile zamanın çarpımının alana bölümüdür. Bu yüzden viskozite birimi, N.sn / metrekare'dir.

Viskoziteyi ne etkiler?

Bir sıvının akmaya karşı gösterdiği dirence viskozite denir. Viskozitesi büyük olan sıvıların akışkanlığı az, küçük olan sıvıların ise akışkanlığı fazladır. Sıvının cinsi, sıcaklık gibi etmenler viskoziteye etki eder.

Sıvıların viskozitesi sıcaklıkla nasıl değişir?

Sıcaklık etkisi- Viskozite sıcaklıkla değişir. – Akışkanların viskozitesi üzerine sıcaklığın etkisindeki farklılık moleküler yapının farklı olmasından kaynaklanır. – Birçok sıvının viskozitesi sıcaklık arttıkça azalır. Sıcaklık arttıkça moleküller arasındaki kohesif kuvvetler azalır ve akış serbest hale gelir.

Buhar basıncını ne etkiler?

Buhar Basıncının Etkileyen Faktörler Bunlar kısaca sıcaklık, sıvının cinsi ve sıvı içerisinde çözünen yabancı maddeler olarak sıralanabilir. Bu faktörlerden en bilineni ve en fazla etkiye sahip olanı, olan sıcaklık arttıkça buhar basıncı da artmaktadır.

Buhar basıncı ne ile ölçülür?

Buhar basıncını ölçmek için alet bulunmaktadır. Buhar basıncı analizörü ile birlikte buhar basıncı ölçülmektedir. Buhar basıncı analizörü ile birlikte hassas sıcaklık değeri de aynı şekilde ölçülmektedir. Modern test yöntemleri ile ölçülen bir değerdir.