Allah'ın sıfatları konusunu tartışarak ilk gündeme getiren kişi kimdir?

İçindekiler:

  1. Allah'ın sıfatları konusunu tartışarak ilk gündeme getiren kişi kimdir?
  2. Hangisi kelam ilmine verilen isimlerden biridir?
  3. Kelam ile felsefe arasındaki fark nedir?
  4. Muteahhirin ne demek?
  5. Kelam ilminin gayesi nedir?

Allah'ın sıfatları konusunu tartışarak ilk gündeme getiren kişi kimdir?

İsim-müsemmâ meselesi, ilâhî sıfatlara ilişkin tartışmaların başlamasından sonra muhtemelen II. (VIII.) yüzyılda ortaya çıkmıştır. Konuyu ilk olarak Gaylân ed-Dımaşkī ve öğrencisi Cehm b. Safvân'ın gündeme getirdiği ve Mu'tezile'nin de onları takip ettiği sanılmaktadır.

Hangisi kelam ilmine verilen isimlerden biridir?

Kelam ilmi ortaya çıkış ve gelişim sürecinde çeşitli isimler almıştır. Bu ilme “ilmü't-tevhîd ve's-sıfât”, “usûlü'd-dîn”, “nazar ve istidlal ilmi” gibi isimler de verilmiş, daha sonra ona “kelam ilmi” denilmiştir.

Kelam ile felsefe arasındaki fark nedir?

İkisi de bir düşünme eylemidir ve bir bilgi kaynağı olarak akla ve akli ilkelere önem verirler. Fakat felsefe, meselelere çözüm bulmaya çalışırken sadece akla dayanır. ... Kelam ilmi ise ulaştığı neticelerin ilahi bilgi ile örtüşüp örtüşmediğine dikkat eder.

Muteahhirin ne demek?

1. Sonrakiler, sonra gelenler: “Müteahhirîn-i ulemâ: Sonra gelen âlimler.” 2. Belli bir dönemden (yaklaşık hicrî V. / M. XI. yüzyıl) sonra gelen ilim adamları ve bunların yaşadığı zaman: “Müteahhirinden olan âlimler.” “Müteahhirin ulemâsına göre.”

Kelam ilminin gayesi nedir?

Kelam ilminin amacı, kasıtlı ve samimi inanç temelli sorulara cevap vermek ve İslam'a yönelik iddia ve delilleri çürütmektir. ... Akli ve nakli (vahiy) delillerle desteklenmiş bir imanla taklitten tahkike, gerçek ve sağlam bir inanca ulaşır.