Karadeniz bölgesinin ovaları isimleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Karadeniz bölgesinin ovaları isimleri nelerdir?
  2. Akdeniz bölgesinin ovalarının isimleri nelerdir?
  3. Karadeniz kıyısı boyunca uzanan sıra dağlarımızın ismi nedir?
  4. Türkiyede sıra dağlar nasıl uzanır?
  5. Göller şehri neresi?

Karadeniz bölgesinin ovaları isimleri nelerdir?

Mısır, çay, fındık, tütün gibi ürünlerin verimli bölgesi Karadeniz için dağlar gibi ovalar da büyük öneme sahiptir. Karadeniz Bölgesinde ovalar iki ayrı kısımda incelenebilir. Bunlar kıyı ve iç kesim ovaları olarak belirlenir. Karadeniz Bölgesi kıyı ovaları; Çarşamba ve Bafra Ovası olarak ayrılmıştır.

Akdeniz bölgesinin ovalarının isimleri nelerdir?

Akdeniz Bölgesinde bulunan ovalar şöyle sıralanabilir. - Antalya Ovası, Çukurova, Acıpayam Ovası, Amik Ovası, Silifke Ovası, Elmalı Ovası, Isparta Ovası, Kestel Ovası, Maraş Ovası'dır.

Karadeniz kıyısı boyunca uzanan sıra dağlarımızın ismi nedir?

Orojenez sonucu oluşan bu kıvrım dağları batıdan doğuya şöyle sıralanır: Köroğlu Dağları, Ilgaz Dağları, Küre Dağları, Canik Dağları, Köse Dağları, Giresun Dağları, Doğu Karadeniz Dağları, Mescit Dağı, Yalnızçam Dağları, Tecer, Mercan, Allahuekber Dağları.

Türkiyede sıra dağlar nasıl uzanır?

Türkiye, sahip olduğu dağlar ve kapladıkları alan açısından yükseltisi fazla ülkeler arasında sayılır (1132metre). Türkiye'deki dağlar kuzey ve güney bölgelerinde sıra dağlar şeklinde uzanırken, Doğu Anadolu bölgesine gelindiğinde dağların birbirine daha yakın ve yüksekliklerinin daha da arttığını görürüz.

Göller şehri neresi?

Burdur, Isparta, Denizli, Afyonkarahisar ve Konya, il sınırlarına yayılan, birbirine yakın çok sayıda gölün yer aldığı bölgeye coğrafi özelliğini yansıtan “Göller Yöresi” ismi verilmiştir.