Karbonatlı su ile gargara yapmak orucu bozar mı?

İçindekiler:

  1. Karbonatlı su ile gargara yapmak orucu bozar mı?
  2. Tuzlu suyla gargara diş orucu bozar mı?
  3. Nefes açıcı sprey orucu bozar mı?
  4. Ağız kokusunu önlemek için ağız spreyi kullanmak veya sakız çiğnemek oruca zarar verir mi?
  5. Astım nefes açıcı orucu bozar mı?

Karbonatlı su ile gargara yapmak orucu bozar mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın görüşüne göre; oruçluyken gargara yapmak, yutmamak kaydı ile caiz olup orucu bozan şeyler arasında yer almamaktadır. Abdest alırken ağıza su alınır ve ağız çalkalanır. Bu durum orucu bozmaz. ... Gargara yapmak da orucu bozmamaktadır.

Tuzlu suyla gargara diş orucu bozar mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ücretsiz fetva hattı olan “190” tarafından ifade edildiği haliyle oruçluyken gargara yapmak, yutmamak kaydı ile caizdir.

Nefes açıcı sprey orucu bozar mı?

Nefes açıcı sprey kullanmak zorunda kalan astım hastası oruç tutmayabilir. Daha sonra iyileşince tutamadığı günleri kaza eder. İyileşme ümidi kalmamışsa, o takdirde tutamadığı günler sayısınca fidye verir. Bir fidye, Ramazan'da bir kişi için verilen bir fitre miktarıdır.

Ağız kokusunu önlemek için ağız spreyi kullanmak veya sakız çiğnemek oruca zarar verir mi?

Ağız ve burundan alınıp mideye ulaşan her şey orucu bozar. Bu itibarla, ağız kokusunu önlemek veya diş ağrısını gidermek maksadı ile ağza sıkılan sprey ve benzeri maddeler yutulur da mideye ulaşırsa orucu bozar, yutulmazsa bozmaz.

Astım nefes açıcı orucu bozar mı?

Ancak, nefes darlığı dışında oruç tutmaya engel başka sağlık problemi bulunmayan astım hastaları, soluk almayı rahatlatacak özel spreyi ağızlarına püskürterek oruç tutabilirler. Ağza püskürtülen bu ilaçlar orucu bozmaz. Çünkü bu spreyden bir kullanımda 1/20 ml. gibi çok az bir miktar ağza sıkılmaktadır.