ÜFE ve TÜFE nasıl hesaplanır?

İçindekiler:

  1. ÜFE ve TÜFE nasıl hesaplanır?
  2. ÜFE neyi kapsar?
  3. Yi ÜFE hesaplaması nasıl yapılır?
  4. Tüik ÜFE nedir?
  5. Kiraya en çok ne kadar zam yapılır?
  6. Ev sahibi istediği kadar kira artışı yapabilir mi?

ÜFE ve TÜFE nasıl hesaplanır?

ÜFE endeksi cari üretici fiyatları, “yeni fiyat referans dönemi olarak alınan bir önceki Aralık ayının fiyatlarına (Po) ” bölünerek hesaplanmakta ve zincirleme değerler de Aralık ayının endeks verisiyle çarpılarak bulunmaktadır. I =(100 x12 / 60x12)x 100 =1 endeks değeri 166 olarak bulunur.

ÜFE neyi kapsar?

Üretici fiyat endeksi ya da kısaltması ÜFE, belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin, üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişikliklerini ölçen fiyat endeksidir. Aylık ve yıllık enflasyon rakamının belirlenmesinde kullanılır.

Yi ÜFE hesaplaması nasıl yapılır?

-ÜFE (Gecen yılın aynı ayına göre): Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (-ÜFE) gecen yılın aynı ayına göre değişim oranı temel alınarak kira artışı hesaplanır. (TÜFE + -ÜFE)/2 - 12 aylık ortalama: TÜFE+-ÜFE 12 aylık ortalaması toplanarak 2'ye bölünmesi ile bulunan oran temel alınarak kira artışı hesaplanır.

Tüik ÜFE nedir?

Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt dışına satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksidir.

Kiraya en çok ne kadar zam yapılır?

Kiralara en fazla yüzde 15,15 zam yapılabilecek Buna göre mal sahipleri kiracısına yasal olarak en fazla yüzde 15,15 oranında zam yapabilecek. Yasal kira artış oranı, kira sözleşmesinin dolduğu tarihi takip eden ayın açıklanan 12 aylık TÜFE ortalaması alınarak hesaplanıyor.

Ev sahibi istediği kadar kira artışı yapabilir mi?

Mülk sahibi, kira sözleşmesinde yasal olarak belirlenen sınır oranında zam yapabilir. Ev sahibi, kira zammını kabul etmeyen kiracıyı sözleşme bitimiyle evden tahliye etme hakına sahiptir. ... Ev sahibi kira bedelini yükseltmek istiyorsa bu süre öncesinde yeni bir sözleşme yapma hakkına sahiptir.