Kimler OHAL ilan edebilir?

İçindekiler:

  1. Kimler OHAL ilan edebilir?
  2. OHAL ve sıkı yönetim nedir?
  3. Sıkı Yönetim Komutanı nedir?
  4. Sıkıyönetim komutanları kime bağlı?
  5. 1982 Anayasasının 15 maddesine göre savaş seferberlik veya olağanüstü hallerde dahi temel hak ve özgürlüklerden hangisine dokunulamaz?

Kimler OHAL ilan edebilir?

Olağanüstü hal kararının hangi sebeplerle alındığı, bölgesi ve süresi, Türkiye radyo ve televizyonuyla ve Cumhurbaşkanınca gerekli görülen hallerde diğer araçlarla ilan edilir.

OHAL ve sıkı yönetim nedir?

Sıkıyönetimde yetki askerî makamlarda, olağanüstü hâlde ise mülki makamlardadır. Olağanüstü hâlde sıkıyönetim mahkemeleri yoktur. Sıkıyönetim, sadece maddi düzen ve güvenin sağlanması ile ilgili olduğundan ülkenin her yerinde değil, yalnız kamu düzeni bozulan bir veya birkaç bölgesinde ilan edilir.

Sıkı Yönetim Komutanı nedir?

Sıkıyönetim Komutanı; Sıkıyönetim bölgesinde genel güvenlik, asayiş ve kamu düzenini korumak ve sağlamakla görevlidir. Ayrıca, gerektiği hallerde aşağıda yazılı tedbirleri almaya yetkilidir.

Sıkıyönetim komutanları kime bağlı?

Değişik madde: /3 md. Sıkıyönetim komutanı bu Kanunla kendisine verilen görev ve yetkilerden dolayı Genelkurmay Başkanına karşı sorumludur; askeri hizmetlerin yürütülmesinden dolayı bağlı bulunduğu genel hükümler uygulanır.

1982 Anayasasının 15 maddesine göre savaş seferberlik veya olağanüstü hallerde dahi temel hak ve özgürlüklerden hangisine dokunulamaz?

Ne var ki olağanüstü hallerde dahi kişinin yaşama hakkına, maddi ve manevi varlığının bütünlüğüne dokunulamayacağı, kimsenin din, vicdan, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamayacağı ve bunlardan dolayı suçlanamayacağı hüküm altına alınmış.