Namazda imama uymak için nasıl niyet edilir?

İçindekiler:

  1. Namazda imama uymak için nasıl niyet edilir?
  2. Imama uyarak namaz nasıl kılınır?
  3. Iktida ne demek?
  4. Camide vakit namazı nasıl kılınır?
  5. Cemaatle namaz kılarken rüku ve secdede ne söylenir?
  6. Iktida ne demek Osmanlıca?
  7. Ittiba ve iktida ne demek?
  8. Namaza geç kalındığında nasıl kılınır?

Namazda imama uymak için nasıl niyet edilir?

İmama uymanın şartlarının dördüncüsü, yani imama başlangıçta uymanın sahih olmasının şartı imama uyan kişinin başlama tekbiri ile birlikte "imama uymaya" veya "hazır olan imamla namazı cemaatle kılmaya", "imama uyarak namazı cemaatle kılmaya" niyet etmesidir.

Imama uyarak namaz nasıl kılınır?

İmama uyan kişi, imamın sessiz okuduğu namazlarda, namaz başından itibaren Fâtiha ve sûreyi okur. Sesli okunan namazlarda ise, imamın Fâtiha'yı bitirip kısa ara vermesi esnasında sadece Fâtiha'yı okur (Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, I, 249-250).

Iktida ne demek?

Sözlükte, "bir kimseye uymak, yaptığını yapmak, onu örnek almak" anlamına gelen iktidâ, fıkıh terimi olarak cemaatle namaz kılan bir kimsenin imama uyması demektir. ... Cemaatle kılınan namazın geçerli olabilmesi için hem imamda hem muktedîde bazı şartların bulunması gerekir.

Camide vakit namazı nasıl kılınır?

Önce bir rekat kılar, tahiyyata oturur, sonra kalkar 2 rekat daha kılar. DÖRDÜNCÜ rekatın rukusunu yakalayamayan kişi imamla kılabildiğini kılar, selam verdikten sonra ayağa kalkıp 4 rekat namaz kılıp oturur ve selam verir. Böylelikle cemaat yakalanmış ve sevabı alınmış olur. (Allah'ın izniyle...)

Cemaatle namaz kılarken rüku ve secdede ne söylenir?

Cemaat bunu söylemez. Bunun arkasından, yalnız kılan ve cemaat, hemen "Rabbenâ lekel-hamd" der ve dik durulur ve "Allahü ekber" diyerek secdeye varılır.

Iktida ne demek Osmanlıca?

iktida / iktidâ Uymak, tâbi olmak. Birinin hareketini örnek alarak ona benzemeye çalışmak. İttiba etmek.

Ittiba ve iktida ne demek?

Kur'an'da ve hadislerde Allah ve Resûlü'ne itaat konusu itaat, ittibâ (tâbi olma), imtisâl (emri yerine getirme), teessî (örnek alma) ve iktidâ (yoluna uyma, rehber edinme) kavramları çerçevesinde işlenir.

Namaza geç kalındığında nasıl kılınır?

Kişi imamla beraber tahiyyata oturur, yalnızca tahıyyatı okuyup bekler imam selam verince ayağa kalkıp, namazı tek başına kıldığı gibi bir rekat namaz kılarak tahıyyata oturur ve yalnız kılar gibi okur ve selam verir. Böylece namazın eksik kalan yeri kılınmış olur.