Tatlı su nereden gelir?

İçindekiler:

  1. Tatlı su nereden gelir?
  2. Buzullar ne işe yarar?
  3. Buzullar nerede etkili?
  4. Buzullar yok olursa ne olur?
  5. Buzullar en çok hangi alanda etkilidir?
  6. Buzullar hangi Kutuptadır?
  7. Hangisi buzul aşındırma şekillerinden dir?
  8. Türkiyede moren toprakları var mı?

Tatlı su nereden gelir?

Tatlı su Dünya'daki suyun sadece %2.

Buzullar ne işe yarar?

Buzullar büyük bir ağırlık demek. Bu da Dünya'nın izostatik dengesinde önemli rol oynadığını gösterir. Buzulların erimesi tektonik açıdan hareketliliğe, dolayısıyla doğal afetlere sebebiyet verir. Ayrıca epirojenez (kıta oluşumu) hareketlerini hızlandırır.

Buzullar nerede etkili?

Buzulların en etkili olduğu bölgemiz Doğu Anadolu Bölgesi'dir. Sebebi; yükseltisinin fazla olmasıdır. Ayrıca Doğu Karadeniz Bölümünde Kaçkar Dağı, İç Anadolu Bölgesi'nde Erciyes Dağı, Akdeniz Bölgesi'nde Toroslar ve Marmara Bölgesi'nde Uludağ'da etkilidir.

Buzullar yok olursa ne olur?

Grönland ve Anktartika'daki buzullar, tatlı sudan oluşmuştur, bu yüzden de erimesi; Dünya'nın tatlı su kaynağının yaklaşık %69'unun doğrudan okyanusa gitmesi demektir. Bu da, okyanus akıntılarında ve hava düzenlerinde bir hasara yol açacaktır.

Buzullar en çok hangi alanda etkilidir?

Kutup bölgelerinde ve yüksek dağlar üzerinde,başlıca şekillendirici dış kuvvet buzullardır. Bu alanlarda yağışlar genellikle kar şeklinde olur.

Buzullar hangi Kutuptadır?

Her ne kadar iki kutup da buzlarla örtülü olsa da Güney Kutbu bir kara parçasıdır, bu yüzden de Antarktika adıyla yedi kıtadan biri olarak kabul edilir. Kuzey Kutbu ise okyanus üzerinde yüzmekte olan bir buz kütlesidir. Güney Kutbu çok kalın bir buz tabakasıyla kaplıdır ve ortalama yükseltisi çok fazladır.

Hangisi buzul aşındırma şekillerinden dir?

3. Hörgüç Kaya Buzulların, kayaların yumuşak kısımlarını aşındırıp sert kısımlarını tümsekte bıraktığı şekillerdir.

Türkiyede moren toprakları var mı?

Moren deyince aklımıza buzullar gelmelidir. ... Sıcaklığın yükselmesi ile eriyen buzullar geçtikleri yerleri aşındırarak ufak ufak toprak parçalarını bünyesine alırlar ve hızlarının azaldığı yerlerde biriktirirler böylece moren toprakları oluşmuş olur. Ülkemizde yükseltisi fazla olan dağlarda görülür.