Gastronom ne işe yarar?

İçindekiler:

  1. Gastronom ne işe yarar?
  2. Gurme ne anlama gelir?
  3. Mutfak terimleri nelerdir?
  4. Mutfakta teknik ne demek?
  5. Mutfakta Ru ne demek?
  6. Yemek yaparken çektirmek ne demek?
  7. Ru nasıl yapılır?
  8. Water Roux nedir?

Gastronom ne işe yarar?

İşte, gastronom hakkında bazı bilgiler. “Gastronom” ya da “gastronorm” olarak da anılan küvetler mutfaklarda çalışanların en büyük yardımcılarından. Dört köşe metal ya da plastikten yapılabilen küvetler boyutlarına göre malzemelerin yıkanması, karıştırılması, servisi gibi birçok işe yarıyor.

Gurme ne anlama gelir?

Gurme (Fransızca: gourmand), Fransız kökenli bir sıfat olan 'gurman'dan gelir. Gourmet, "lezzeti keşfetmiş, damak tadına sahip kişi" demek. Ayrıca, "yemesini bilen" anlamına da geliyor.

Mutfak terimleri nelerdir?

Gastronomiyle İlgilenenlerin Bilmesi Gereken 25 Mutfak Terimi

  • 1.Al dente: Bir gıdayı dişe dokunur seviyede yumuşayıncaya kadar pişirmektir. ...
  • Au gratin: Sos, peynir veya ekmek kırığına batırılarak fırında veya kızartılarak kahverengi hale getirilmiş yemek anlamına gelir.
  • Au lait: ...
  • Bain marie: ...
  • Bisque: ...
  • Blanching/Blanchir: ...
  • Bouquet Garnie: ...
  • Caramelise/Caramélisé:

Mutfakta teknik ne demek?

Teknik ise yemeğin hazırlanma, pişirme ve sunulmasının yöntemi demektir. Tarif yemeğin “ne kadar”, “ne” ile “hangi” sürede yapılacağını; teknik ise “nasıl” yapılacağını anlatır.

Mutfakta Ru ne demek?

Ru (Roux) Tıpkı mizanplas gibi aslı Fransızca "roux" olan bu sözcük dilimize fonetik olarak çevrilecek "ru" şeklinde anılıyor. Un ve tereyağının kavrulmasıyla oluşturulan ve birçok sosun temeli olarak görülen kıvamlı bir karışım elde edilmesi anlamına geliyor.

Yemek yaparken çektirmek ne demek?

1- Bir sıvıyı kaynatarak azaltma. 2- Kaynatarak koyulaştırma veya sıvının özünü bırakma.

Ru nasıl yapılır?

Hazirlanisi :

  1. Oncelikle tereyagini eritin.
  2. Tereyag eridiginde unu azar azar ilave ederek karistirin.
  3. Kivaminin ne cok sivi ne cok koyu olmasi gerekiyor. Beyaz roux istiyorsaniz 2-3 dakika, sari roux istiyorsaniz 3-5 dakika, kahverengi roux (ru) icin ise 8-10 dakika karistirarak pisirmeye devam edin.

Water Roux nedir?

WATER ROUX (MEYANE) TEKNİĞİ NEDİR? Profesyonel mutfaklardaki adıyla 'roux' -aynı zamanda meyane olarak da biliniyor-, unun ve yağın eşit miktarda kavrulmasıyla elde ediliyor. ... Aynı miktarda un ve tereyağıyla pişirilmiş bir karışımdır.