Kaşıkçı Elması ne zaman bulunmuştur?

İçindekiler:

  1. Kaşıkçı Elması ne zaman bulunmuştur?
  2. Kaşıkçı Elması hangi sarayın çöplükte bulundu?
  3. Kaşıkçı Elması kime aittir?
  4. Kaşıkçı elmasına ne oldu?

Kaşıkçı Elması ne zaman bulunmuştur?

'Çöpten bulundu' Bir rivayete göre, 1699 yılında İstanbul'da Eğrikapı çöplüğünde dolaşan bir adam yuvarlak bir taş bulur. Bir kaşıkçıya giderek üç tahta kaşığa değişir. Kaşıkçı götürür, bu taşı bir kuyumcuya 10 akçaya satar.

Kaşıkçı Elması hangi sarayın çöplükte bulundu?

Eğrikapı çöplüğünde bulunan taş işlenince meydana 48 kratlık nadide bir elmas çıkar. Kuyumcubaşıya Kapıcıbaşılık rütbesiyle bir kese bahşiş ihsan olunur. Kaşıkçı Elması 86 karattır ve dünyada çok bilinen 22 elmas arasındadır. Topkapı Sarayı müzesinde sergilenmektedir.

Kaşıkçı Elması kime aittir?

Sultan II. Mahmut zamanında, Tepedelenli Ali Paşa, devlete karşı ayaklandığı gerekçesiyle öldürülür, paşanın varlıklarına el konulur ve nesi var nesi yoksa Osmanlı Hazinesine gönderilir. Böylelikle, Napolyon'un annesinden satın alınan "Kaşıkçı Elması" hazineye girmiş olur.

Kaşıkçı elmasına ne oldu?

Kaşıkçı Elması, Osmanlı Devlet Hazinesinin en değerli parçalarından biri. İstanbul Topkapı Sarayı'ndaki hazine alanının restorasyona alınmasıyla 5 yıldır gözlerden uzaktaydı. 86 karatlık bu değerli elmas yeniden ziyaretçilerle buluştu.