Sumak ağacı nasıl yetiştirilir?

İçindekiler:

  1. Sumak ağacı nasıl yetiştirilir?
  2. Sumak ağacı hangi bölgelerde yetişir?
  3. Sumak hangi iklimde yetisir?
  4. Sumak nasıl ekılır?
  5. Sumak hangi ayda Toplanir?
  6. Sumak hangi ulkenin?
  7. Sumak nasıl gelin edilir?
  8. Nerenin Sumağı meşhur?
  9. Sumak tohumu hangi ayda ekilir?
  10. Türkiye'de sumak hangi bölgede yetişir?

Sumak ağacı nasıl yetiştirilir?

Ekimlerde 5'li çizgi ekimi uygulanır ve metrekareye 5-10 gr. arası tohum ekilir. Tohumların çimlenme oranı u-88 arasındadır ve metrekareden 100 adet fidan elde edilir. Tohumlar, toplamayı takiben 5 dakika kaynar suya batırılır, ardından, 10-20 gün ılık suda bekletilir ve ardından doğal koşullarda katlamaya alınır.

Sumak ağacı hangi bölgelerde yetişir?

Ülkemizde bulunan sumak ağaçları nerede ise her bölgede yetişir. Doğu Anadolu Bölgesi hariçtir. Sumak yüzlerce türü bulunan bir bitkidir. Çalılıklarda, ormanlarda kendiliğinden yetişir.

Sumak hangi iklimde yetisir?

Dünyada sayısız çeşidi bulunan sumak ağacı Türkiye'de Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve Ege bölgelerinde dağlık alanlarda bolca yetişiyor. Karasal iklime sahip Karaman'ın hemen kuzeyinde sönmüş volkanik Karadağ'da da endemik bir sumak türü bulunuyor.

Sumak nasıl ekılır?

Sumak meyvesi bir araya geldikten sonra tohumlar çıkarılır. Ekimlerde beşli çizgili ekim işlemi yapılmaktadır ve metrekare başına ortalama 10 gram tohum ekilir. Tohumların çimlenme oranı ortalama yüzde yetmiş beş ile seksen sekiz arasındadır ve ortalama bir metrekare de yüz fidan elde edilir.

Sumak hangi ayda Toplanir?

Fakat bizim bölgemizde yetişen sumak, bin 200 ile bin 700 rakımlarda yetişebilen, kışın soğuktan etkilenmeyen bir tür. Sumak ağustos aylarının başından eylülün ortalarına kadar toplanır.

Sumak hangi ulkenin?

1992 yılında su pompaları imalatı yapmak üzere kurulmuş olan Sumak Pompa, günümüze geldiğinde 21.500 m² kapalı alanda ana ürün grupları, su pompaları, dalgıç pompalar, yangın pompaları, su motorları, santrifüj pompalar, hidroforlar, paslanmaz pompalar ve akuple olarak elektrik motorları ile elektrik panoları konusunda ...

Sumak nasıl gelin edilir?

Kurutulan sumakları burada köyün erkekleri tahta tokmaklarla 2 saate yakın döver. Sonra bu dövülen malzemeyi elekte eleyerek, çekirdeğini ve kabuğunu ayırırız. Elde edilen kabuğu tuzlu suda tavlarız. Buna 'gelin etme' deriz.

Nerenin Sumağı meşhur?

Karaman'ın kuzeyindeki Karadağ'da yetişen sofraların vazgeçilmez baharatlarından sumak, köylüler için ek gelir kaynağı oluşturuyor. Dünyada sayısız çeşidi bulunan sumak ağacı Türkiye'de Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve Ege bölgelerinde dağlık alanlarda bolca yetişiyor.

Sumak tohumu hangi ayda ekilir?

Bahar aylarında tohumlar hakimiyet edilir ve çimlenmeler başlamışsa ekilir. Aksi taktirde, olduğu gibi natürel şartlara vazgeçilir ve ikinci senenin kış veya bahar aylarında ekilir.

Türkiye'de sumak hangi bölgede yetişir?

Dünyada sayısız çeşidi bulunan sumak ağacı Türkiye'de Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve Ege bölgelerinde dağlık alanlarda bolca yetişiyor. Karasal iklime sahip Karaman'ın hemen kuzeyinde sönmüş volkanik Karadağ'da da endemik bir sumak türü bulunuyor.