Soya nedir nerelerde yetişir?

İçindekiler:

  1. Soya nedir nerelerde yetişir?
  2. Soya fasulyesi hangi şartlarda yetişir?
  3. Soya fasulyesi dünyada nerede yetişir?
  4. Soya Türkiye'de nerede yetişir?
  5. Soya fasulyesi Türkiyede yetişir mi?
  6. Soya En çok hangi ülkede yetişir?
  7. Türkiye ne kadar soya ithal ediyor?
  8. 1 dekardan kaç kilo soya alınır?
  9. Soya fasulyesi dönüme kaç kilo verir?
  10. Soya ithalatı ne kadar?

Soya nedir nerelerde yetişir?

Bilimsel adı gylcine max olan soya, menşei Uzak Doğu olan bir bitki türüdür. Baklagiller familyasından olan bu bitkinin en çok yetiştirildiği ülkeler Çin, Vietnam, Tayland ve Endonezya'dır. Ülkemizde is başta Rize, Trabzon ve Artvin olmak üzere tüm Doğu Karadeniz şehirlerinde ve Trakya'da yetiştirilir.

Soya fasulyesi hangi şartlarda yetişir?

Soya 18 derecenin altında ve 35 derecenin üstünde gelişimi yavaşlar en iyi 25 derecede gelişir. Toprak isteği olarak geçirgenliği iyi, suyu göllendirmeyen, fakat su tutma kapasitesi iyi, toprak pH' sı 7.0-7.5 arasında olan tınlı topraklar, soya tarımı için ideal topraklardır.

Soya fasulyesi dünyada nerede yetişir?

Ana vatanı Doğu Asya olan ve ilk olarak Çin'de yetiştirildiği bilinen soya, önce Asya'da ardından da dünyanın diğer bölgelerinde yetiştirilir. Asya'nın sert iklimine uyumlu olan fasulyenin iklim ve toprak seçiciliği ise yok denecek kadar azdır.

Soya Türkiye'de nerede yetişir?

Ürün Projesi ile, Ege ve Akdeniz bölgelerinin sulanır alanlarında yetiştirilmeye başlanılan soyanın tarımı bugün için ağırlıklı olarak Çukurova Bölgesinde yapılmaktadır. Adana ve Osmaniye illeri, Türkiye soya üretiminin % 80-85'ini karşılamaktadır.

Soya fasulyesi Türkiyede yetişir mi?

Ürün Projesi ile, Ege ve Akdeniz bölgelerinin sulanır alanlarında yetiştirilmeye başlanılan soyanın tarımı bugün için ağırlıklı olarak Çukurova Bölgesinde yapılmaktadır. Adana ve Osmaniye illeri, Türkiye soya üretiminin % 80-85'ini karşılamaktadır.

Soya En çok hangi ülkede yetişir?

Soya Üretimine Göre Ülkeler. Amerika Birleşik Devletleri, yılda 123.664.230 ton üretim ile dünyanın en büyük soya fasulyesi üreticisidir.

Türkiye ne kadar soya ithal ediyor?

Soya üretimi; 2019/20 sezonunda Türkiye'nin soya ithalatı FAO öngörülerine göre 2,6 milyon tondur. IGC tarafından yapılan tahminlere göre bu rakam 3,0 milyon ton; USDA rakamlarına göre 2,8 milyon tondur. TÜİK 2020 yılı 5 aylık verilerine göre Türkiye'nin gerçekleştirdiği soya ithalatı 2,1 milyon tondur.

1 dekardan kaç kilo soya alınır?

Ortalama dekar başına 450-550 kilogram arasında verim alınıyor. Çiftçimiz diğer ürünlere göre bu yıl soyadan çok memnun.

Soya fasulyesi dönüme kaç kilo verir?

Ana üründe verim dekara 350-390 kg, ikinci üründe 300-380 kg arasında değişmektedir.

Soya ithalatı ne kadar?

Soya ithalatında da ilk 5 ayda artış yaşandı. 2019 yılında aylık ortalama 220 bin ton soya ithal eden Türkiye, bu yılın ilk 5 ayında ortalama aylık 252 bin ton ithalat yaptı. Geçen sene ilk 5 ayda toplam ithalat 1.2 milyon ton olurken 2020 yılında aynı dönemdeki ithalat 100 bin ton artışla 1.3 milyon ton oldu.