Kafa nakli yapmak mümkün mü?

İçindekiler:

  1. Kafa nakli yapmak mümkün mü?
  2. Omurilik nakli mümkün mü?
  3. Omurilik soğanı kafatasının içinde midir?
  4. Omurilik soğanı Neyi denetler?
  5. Türkiye'de ilk akciğer nakli kime yapıldı?

Kafa nakli yapmak mümkün mü?

Kafa nakli bir süredir tartışılan bir durum. Bilim insanları da ek araştırmalar yaparak bunu gerçekleştirmek için çabalıyor ve bunu saf bir fantezi olmaktan çıkarmak istiyor. Hull Üniversitesi Eğitim Hastanesi'nde eski beyin ve sinir cerrahı olan Bruce Mathew'a göre, kafa nakli 2030'a kadar mümkün olabilir.

Omurilik nakli mümkün mü?

İngiltere'deki Hull Üniversitesi Eğitim Hastanesi'nden robotik uzmanı ve beyin cerrahı Dr. Bruce Mathew, robotik cerrahi, kök hücre ve sinir ameliyatındaki gelişmelerle beyin ve omurilik transferinin yapılabileceğini söyledi.

Omurilik soğanı kafatasının içinde midir?

Omurilik soğanı veya medulla oblongata, beyinsapının parçası olan, beyinle omurilik arasında yer alan bölge. Beyinciğin altında pons ile omurilik arasında bulunur. Böylece beyin ve diğer vücut organları arasındaki bağlantıyı sağlar.

Omurilik soğanı Neyi denetler?

Beyne giren bütün sinirler omurilik soğanından geçer. Omurilik soğanı, istemsiz çalışan iç organların kontrol merkezidir. Solunum, sindirim, hapşırma, kusma, yutma, çiğneme, idrar yapma gibi refleksleri kontrol eder.

Türkiye'de ilk akciğer nakli kime yapıldı?

Türkiye'de ilk kez, akciğer kanseri olan bir hastaya akciğer nakli operasyonu yapıldı. Türkiye'de 2009'da ilk başarılı akciğer naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Cemal Asım Kutlu başkanlığındaki ekiple gerçekleştirilen nakille Türkiye'nin adı bu alanda başarılı uygulama yapan sayılı ülkeler arasına girdi.