Işten kendi isteğiyle ayrılan işçi tazminat alabilir mi?

İçindekiler:

  1. Işten kendi isteğiyle ayrılan işçi tazminat alabilir mi?
  2. Kıdem tazminatımı almak için ne yapmalıyım?
  3. Iş yerinden çıkmak istiyorum nasıl tazminat alınır?
  4. 2 yıllık ihbar tazminatı ne kadar?

Işten kendi isteğiyle ayrılan işçi tazminat alabilir mi?

İstifa eden işçi normalde kıdem tazminatı alamaz. Ancak bazı durumlarda haklı nedenlerle istifa eden işçilerin kıdem tazminatı alma hakkı doğmaktadır. İstifa eden işçinin, kıdem tazminatına hak kazanamayacağını söylemek her zaman doğru olmaz.

Kıdem tazminatımı almak için ne yapmalıyım?

Yaş dışındaki emeklilik koşullarını sağlayanlar kendi istekleriyle işten ayrıldıklarında kıdem tazminatını alabilirler. İşverenden kıdem tazminatını alabilmek için öncelikle SGK'dan kıdem tazminatı yazısı alıp işverene vermek gerekir.

Iş yerinden çıkmak istiyorum nasıl tazminat alınır?

İş Kanunu'na göre kendi isteği ile işten ayrılan çalışanların tazminat hakkı bulunmaz. Ancak yapılan düzenlemeler göre bazı durumlarda da istifa durumunda kıdem tazminatı alınabilir. Eğer çalışan haklı bir sebep göstererek iş yerinden ayrılıyorsa kıdem tazminatını da talep edebilir.

2 yıllık ihbar tazminatı ne kadar?

İHBAR TAZMİNATI SÜRELERİ Hizmet Süresi 6 Aydan Az Sürmüş İşçi İçin: 2 Hafta (14 gün) Hizmet Süresi 6 Aydan 1,5 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin: 4 Hafta (28 gün) Hizmet Süresi 1,5 Yıldan 3 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin: 6 Hafta (42 gün) Hizmet Süresi 3 Yıldan Fazla Sürmüş İşçi İçin: 8 Hafta (56 gün)