Işçi sendika delege seçimi nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Işçi sendika delege seçimi nasıl yapılır?
  2. Delege seçimi nasıl yapılır?
  3. Sendika başkanını kim seçer?
  4. Işçi sendikaları konfederasyonu nedir?
  5. Delege sayısı nasıl belirlenir?
  6. Delege sistemi nedir?
  7. Sendika temsilcisini kim seçer?
  8. Sendika Şube seçimleri kaç yılda yapılır?
  9. Sendika çokluğu ilkesi nedir?

Işçi sendika delege seçimi nasıl yapılır?

İşçi Sendikası şubesinin faaliyet sahasındaki işyerlerinde çalışan sendikalı işçi sayısı beşyüzü aştığı takdirde şube genel kurulu delege esasına göre yapılır. Genel kurula katılacak delegeler, üyeler tarafından serbest, eşit, gizli oy,açık sayım ve döküm esasına göre ve sendika tüzüğündeki hükümlere göre seçilir.

Delege seçimi nasıl yapılır?

2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun 20 maddesinin; 3. fıkrasında; “Delege seçimleri; köy ve mahallelerde partinin bu yerlerde son genel seçimde aldığı oy miktarı, seçime katılmamış partilerde ise üye sayısı esas alınmak suretiyle bu yerlere verilecek kontenjanlara göre yapılır.

Sendika başkanını kim seçer?

Genel Disiplin Kurulu, Sendika Genel Kurulunca dört yıl için seçilen beş asıl üyeden oluşur. Genel Kurulca aynı sayıda yedek üye de seçilir. Kurul, üyeleri arasından bir Başkan ve bir Yazman seçer.

Işçi sendikaları konfederasyonu nedir?

DİSK, bağımsız bir sınıf ve kitle örgütüdür. ... Mevcut başkanı Arzu Çerkezoğlu'dur. Genel merkezi Şişli, İstanbul'da bulunmaktadır.

Delege sayısı nasıl belirlenir?

Delege seçimleri; köy ve mahallelerde partinin bu yerlerde son genel seçimde aldığı oy miktarı, seçime katılmamış partilerde ise üye sayısı esas alınmak suretiyle bu yerlere verilecek kontenjanlara göre yapılır.

Delege sistemi nedir?

Delege demokrasisi (ya da alternatif olarak bilinen şekliyle akışkan demokrasi), oy verme yetkisinin temsilcilerden ziyade delegelerce kullanıldığı bir demokratik kontrol biçimidir.

Sendika temsilcisini kim seçer?

Yeniden atanması yapılan temsilcilerin görev süresi, bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen süre kadardır. İşyeri temsilciler kurulu, o işyerindeki işyeri sendika temsilcilerinden oluşur. Kurul başkanı Baş temsilcidir. Temsilciler, aralarından birini baştemsilci olarak seçerler.

Sendika Şube seçimleri kaç yılda yapılır?

Şube genel kurullarının mali ibra yetkisi yoktur. Genel kurulların toplantı zamanı: Madde 12 – Sendika veya konfederasyonun ilk genel kurulu, tüzelkişilik kazanmasından başlayarak altı ay içinde yapılır. (Değişik: 4/4/19/5 md.) Olağan genel kurul dört yılda bir toplanır.

Sendika çokluğu ilkesi nedir?

Sendika çokluğu ilkesine göre işçiler dilerlerse işyeri, meslek, iş kolu sendikası kurabilirler. İşçiler dilerlerse bunların hepsini birden kurar, dilerlerse üst örgütler federasyon, konfederasyon çatısı altında örgütlenebilirler. ... Sendika, işçilerin sendikalaşma haklarını kullanarak kurdukları bir örgüttür.