Melanin pigmenti neden olur?

İçindekiler:

  1. Melanin pigmenti neden olur?
  2. Melanin pigmenti ne işe yarar?
  3. Melanin pigmenti nasıl üretilir?
  4. Lipokrom pigmenti nedir?
  5. Melanin pigmenti ne demek?
  6. Melanositler deride nerede bulunur?

Melanin pigmenti neden olur?

Melanin, cilde, saça ve gözdeki irise renk veren maddedir. Vücudumuzda bulunan melanin seviyesi, ırka ve güneş ışığına maruz kalma miktarına bağlıdır. Güneşe maruz kalma, cildi zararlı ultraviyole ışınlarına karşı korumak için melanin üretimini artırır. Ayrıca hormonal değişiklikler melanin üretimini etkileyebilir.

Melanin pigmenti ne işe yarar?

Hayvanlarda tüylerin ve kürklerin rengini veren önemli pigmentlerden biridir. Güneş ışınlarının zararlı komponentlerine karşı koruyucu etkisi vardır. Derideki melaninin niceliği toplumlara, kişilere ve vücut bölgelerine göre değişir.

Melanin pigmenti nasıl üretilir?

Melanin pigmenti, derinin epidermis olarak bilinen epitel örtüsünün bazal tabakası içinde serpilmiş olarak bulunan melanositlerce üretilir. Melanositler, saydam sitoplazmalı dendritik uzantıları olan sinirsel kökenli hücrelerdir (bir melanositin dendritleri 30 kadar spinal hücreye bağlanır).

Lipokrom pigmenti nedir?

Lipokrom, insan ve diğer memelilerde iris'in sarı, altuni, bakır ve kehribar tonlarında olmasını sağlayan pigmenttir. Melanin pigmentinin az olduğu gözde iris, mavi renkte olur ancak hem melanin az hem de lipokrom etkisi söz konusu ise iris bu defa yeşil renk alır.

Melanin pigmenti ne demek?

Melanin, suda erimeyen genellikle kahverengi-sarı, fazla yoğunlaştığı bölgelerde kara renkli bir pigmenttir. Doğadaki üç kahverengi pigmentten biridir; öteki ikisi lipofuscin ve hemosiderin'dir. Gözün irisinde mavi ya da yeşil renkli olabilir.

Melanositler deride nerede bulunur?

Deride melanin melanosit hücreleri tarafından yapılmaktadır. Melanositler epidermis-dermis sınırında, basal lamina üzerinde, epidermisin basal tabaka hücreleri arasında yer almaktadır.