Hamilelikte çiğ et neden zararlı?

İçindekiler:

  1. Hamilelikte çiğ et neden zararlı?
  2. Hamile iken nelere dokunulmaz?
  3. Hamileler çiğ ete dokunabilir mi?
  4. Toksoplazma bebeğe geçerse ne olur?

Hamilelikte çiğ et neden zararlı?

Evet hamilelik döneminde çiğ ya da az pişmiş et yemek kesinlikle sakıncalıdır. Bunun en önemli nedeni toksoplazma ve salmonella başta olmak üzere bazı bakteri ve parazitlerin bulaşma olasılığıdır. Bir tür gıda zehirlenmesi olan salmonella enfeksiyonu oldukça rahatsızlık verici bir durumdur.

Hamile iken nelere dokunulmaz?

Bunun yanında, hamileyken çiğ ya da az pişmiş et ürünleri de tüketilmemelidir. Tüketmemenin yanı sıra, yemek yaparken çıplak elle dahi dokunulmamalıdır. Çiğ ete dokunmak ve yemek toksoplazma enfeksiyonuna yol açabilir. Keza çiğ kabuklu deniz ürünleri de salmonella adlı enfeksiyonun oluşmasına neden olabilir.

Hamileler çiğ ete dokunabilir mi?

YANLIŞ: Anne adayı çiğ ete dokunmamalı. DOĞRUSU: Eğer anne adayı hamilelik öncesinde toksoplazma enfeksiyonu geçirmemişse, hamileliğin özellikle ilk 3 ayında bu enfeksiyonu geçirmesi bebekte kalıcı lekelere neden olabiliyor. Bu sebeple anne adaylarına “çiğ et yeme, dokunma” deniyor.

Toksoplazma bebeğe geçerse ne olur?

Toksoplazma adı verilen bu parazit, gebelik döneminde geçirilen enfeksiyonun seyrinde bebeğe bulaşabilir. Bunun sonucunda bebekte ortaya çıkan enfeksiyon düşüğe neden olabileceği gibi göz, beyin gibi organlarda hasara yol açabilir ve/veya bebekte gelişme geriliği oluşturabilir.