Smear testi neyi gösterir?

İçindekiler:

  1. Smear testi neyi gösterir?
  2. Smear testi ilişkiden kaç gün sonra yapılır?
  3. Smear testi kime yapılmaz?
  4. Sağlık ocakları HPV testi yapıyor mu?
  5. Smear testi kaç gün?
  6. Smear testi hangi durumlarda yapılmaz?
  7. Smear testi nasıl yorumlanır?

Smear testi neyi gösterir?

Başta rahim ağzı ( serviks ) kanseri olmak üzere rahim ağzındaki hücresel düzensizlik ve kanser öncüsü hücrelerin ve enfeksiyonların saptanmasında kullanılan smear testi ayrıca rahim iç zarı ( endometrium ) kanserinin de erken teşhisine yardımcı olabilir.

Smear testi ilişkiden kaç gün sonra yapılır?

Genellikle adet kanaması bittikten sonra alınmalıdır. Gerekli durumlarda kanama devam ederken de alınabilir. Smear almadan en az 72 saat öncesinden herhangi bir vaginal ilaç, fitil kullanılmamalı ve vaginal duş yapılmamalıdır. Smear alınmadan önce en az 24 saat cinsel ilişkide bulunmamak gerekir.

Smear testi kime yapılmaz?

Co-test 30 yaşından 65 yaşına kadar 5 yılda bir yapılmalıdır. Eğer HPV testi imkanı yoksa yani co-test yapılamıyorsa bu durumda sadece smear tahlili 3 yılda bir yapılmaya devam edilir 30-65 yaş arasında. - 30 yaşından küçüklere HPV testi yapılmamalıdır.

Sağlık ocakları HPV testi yapıyor mu?

Sağlık ocaklarında, KETEM'de HPV testi ücretsiz olarak yaptırtılabilir. Kişi önce sağlık ocağına gidiyor ve muayene sırasında iki tane örnek aldırıyor. Öncelikle HPV için örnek alınıyor bir de smear için örnek alınıyor. Alınan bu örnekler de Ankara ve İstanbul'daki merkez laboratuvarlarda inceleniyor.

Smear testi kaç gün?

Smear Testi Sonucu Kaç Günde Çıkar? Smear testi sonucu testi yaptırmış olduğunuz kuruma göre değişmekle birlikte 2-3 gün içerisinde çıkar.

Smear testi hangi durumlarda yapılmaz?

Smear testi ilk cinsel ilişkiden 3 yıl sonra ya da 21 yaşından sonra yapılmaya başlanmalıdır. 30 yaşından küçük kadınlara yılda bir defa smear yapılmalı, 30 yaşından büyüklere ise 3 kez ardışık smear sonucu negatif ise 2-3 yılda bir smear testi tekrarlanmalıdır.

Smear testi nasıl yorumlanır?

Smear testinde anormal özelliklere sahip hücreler görülmüşse sonuç pozitif olarak değerlendirilir. Pozitif sonucunuz olması kanser olduğunuz anlamına gelmez. Anormal sonuçların büyük kısmı HPV (Human Papilloma Virus) adı verilen virüs enfeksiyonuna bağlı değişikliklerdir.