Kara lahana guatra zarar verir mi?

İçindekiler:

  1. Kara lahana guatra zarar verir mi?
  2. Kırmızı lahananın guatra zararı var mı?
  3. Hangi lahana guatr yapar?
  4. Kara lahana guatra iyi mi?
  5. Lahana guatr tetikler mi?
  6. Karadeniz bölgesinde guatr hastalığı neden daha çok görülür?
  7. Beyaz lahana guatra iyi gelir mi?
  8. Kara lahana tansiyonu yükseltir mi?
  9. Lahana turşusu tiroide iyi gelir mi?
  10. Karadeniz'de neden iyot eksikliği?

Kara lahana guatra zarar verir mi?

Bazı besinlerde bulunan ve tiroid hormonu üretimini aksatan maddelerin de guatr oluşumuna katkısı olabilir. Mesela karalahanada bulunan -özellikle Karadeniz bölgesinde çok tüketilen bir besindir- bir madde tiroid hormon yapımını engelleyebiliyor.

Kırmızı lahananın guatra zararı var mı?

Troit hormonlarının çalışmasını azaltan yiyecekleri (guatrojenik besinler), aşırı tüketmemelisiniz. Brokoli, turp, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, hardal otu, kırmızı turp ve şalgam guatrojenik besinlerdir.

Hangi lahana guatr yapar?

Karadeniz Bölgesi'nde sık tüketilen kara lahananın guatr hastalığının başlıca nedenlerinden biri olduğunu söyleyen Clinica Tıp Merkezi Dahiliye Uzmanı Dr. Atilla Atik, "Bu hastalarda tiroit hormon salınımı önemli. Aşırı hormon salınımı hipertiroidi olarak adlandırılır.

Kara lahana guatra iyi mi?

Endokrinoloji Uzmanı Dr. Mustafa Gürkan Taşkale, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde halk arasında 'pancar' olarak bilinen 'karalahana çorbasının' guatra sebep olmadığını açıkladı.

Lahana guatr tetikler mi?

Eskiden ülkemizde guatr sorumlusu olarak düşünülen kara lahana, turp, şalgam, kabak, karnabahar gibi sebzelerin tüketilmesinde guatr açısından sakınca olmadığı anlaşılmıştır. Guatr varsa sadece soya fasulyesi ve soyalı ürünlerin fazla tüketilmesi önerilmemektedir.

Karadeniz bölgesinde guatr hastalığı neden daha çok görülür?

İyotlu tuzların yaygın olarak kullanıldığı ülkelerde ise en sık guatr sebebi ise tiroid hormon üretiminde değişikliklere neden olan hastalıklar veya nodüllerdir Ülkemizde iyot eksikliğine bağlı guatr en sık Karadeniz bölgesinde görülür ve bunun nedeni bu bölgede çok sık tüketilen kara lahananın sindirim sisteminden ...

Beyaz lahana guatra iyi gelir mi?

Guatrojenik besinler brokoli, turp, beyaz lahana, kara lahana, Brüksel lahanası, şalgam, karnabahar, marul, hardal tohumu gibi besinlerdir. Hipotiroid hastalarının bu besinleri çiğ olarak tüketmemeleri ve diyetlerinde sınırlandırmaları önerilir.

Kara lahana tansiyonu yükseltir mi?

Karalahanadaki potasyum, kan dolaşımının düzenlenmesine yardımcı olur. Yüksek tansiyon, baş ağrısı gibi şikayetlere karşı tüketilebilir. İçerdiği beta-karotenler sayesinde göz sağlığını korumaya da yardımcı olan karalahana, katarakt oluşumunu engeller.

Lahana turşusu tiroide iyi gelir mi?

Düzenli olarak ekşi lahana turşu suyu içilmesi tiroid-bezini temizleyecek vede başka şikayetlerin azalmasına vesile olacak. Hatta yüksek tansiyon ve aterosklerozun (damar sertliği) iyileşmesine yardımcıdır.

Karadeniz'de neden iyot eksikliği?

Karadenizde ise iyot dahada azdır çünkü özellikle dağlık bölgelerde bol yağmurlarla sulanan yıkanmış topraktatoprağın iyotlu kısmı denizlere akmakta, böylece toprakta iyot azalabilmektedir.