Silaj çukuru ne demek?

İçindekiler:

  1. Silaj çukuru ne demek?
  2. Mısır Silajına ne katılır?
  3. Yemleri silaj formunda vermenin avantajları nelerdir?
  4. Silajda kuru madde nedir?
  5. Silaj nelerden yapılır?
  6. Silajın avantajları nelerdir?
  7. Silo Yemleri nelerdir?
  8. Silaj ne zaman yedirilir?
  9. Silajlık mısır kac gunde cikar?

Silaj çukuru ne demek?

Silaj, suca zengin yemlerin havasız bir ortamda süt asidi bakterilerinin etkisiyle fermantasyona uğratılması (ekşitilmesi) sonucu elde edilen bir yemdir. Silaj kısaca hayvan turşusu olarak da tanımlanır. Silajın saklandığı yere de silo veya silaj çukuru adı verilir.

Mısır Silajına ne katılır?

Mısır silajına melas katılmasının ise bir yararı yoktur. Arpa, buğday, yulaf, sorgum ve mısır gibi tahıl daneleri kırılarak veya ezilerek 1 ton silajlık materyale 50-100 kg hesabıyla katılır. Peynir suyu tozu, bir ton silaj için 10- 20 kg, melaslı kuru pancar posası da bir ton silaja 25-50 kg hesabıyla katılabilir.

Yemleri silaj formunda vermenin avantajları nelerdir?

Silaj Yapmanın Yararları Ot depolama sorununu ve depo masraflarını en aza indirir. Silajlık bitkiler tarlayı erken boşaltır, diğer ürünlerin ekimi için uygun zaman kalır. Hububat sonrası veya pamuk öncesi yetiştirilen silajlık bitkiler araziden ana ürün yanında değerli hayvan yemi elde edilmesini sağlar.

Silajda kuru madde nedir?

Silaj Nedir? Yeterli düzeyde kuru madde (%30 - 40) içeren yeşil yemlerin, biçildikten sonra, anaerob (oksijensiz) koşullarda saklanması sonucu elde edilen fermente yemlere silaj yemi denir.

Silaj nelerden yapılır?

Kışın hayvanlar için gerekli olan kaba yemler yeşil ve sulu yemlerden sağlanırsa hayvanların verimleri yıl boyu korunabilmektedir. Yeşil ve sulu yemlerin bol bulunduğu mevsimlerde ihtiyaç fazlası çayır otları ile baklagil ve buğdaygil yem bitkileri ile endüstri bitkileri ve artıkları silolanarak silaj elde edilir.

Silajın avantajları nelerdir?

Silajın Avantajları
  • Bitkinin korunması daha iyidir. ...
  • Daha az depolama alanında daha fazla besin maddesi depolanabilmektedir.
  • Tarlaların daha verimli kullanılmasını sağlar. ...
  • Çiftlik hayvanları için her dönemde yeşil yem kaynağı olmaktadır.
  • Kış ayları için iyi bir besin ve vitamin kaynağıdır.
Daha fazla öğe...

Silo Yemleri nelerdir?

Yeşil yemlerin havasız bir ortamda sıkıştırılarak süt asidi bakterilerinin yardımıyla ekşiltilmesi yoluyla saklanması olayına silaj denir. Silaj her türlü yeşil yemin konservesidir. Bu yöntemle elde edilen yemlere silo yemi denir.

Silaj ne zaman yedirilir?

Olgunlaşma süresi için en az 45 gün , en uygun 60 gündür. Bu süreden sonra bir kenarından açılarak yedirilebilir.Olgunlaşmış silaj, yeşilimtırak sarıdan koyu yeşile kadar değişen bir renk alır. Ekşi ve kendine has bir kokuşu vardır. Silajda istenmeyen bir tereyağı asidi ve küf kokuları olmamalıdır.

Silajlık mısır kac gunde cikar?

Arazisi dar olan üretici 80-90 günde yetişen erkenci silajlık mısırı ekiyor. Temmuz ve ağustos aylarında hasat ettikten sonra bir kez daha ekiyor ikinci ekimini de kasımda hasat ediyor. Arazisi uygun olan üreticilerimiz ya da hayvan sayısı az olan üreticilerimiz ise 100-120 gün arasında yetişen silajlık mısırı ekiyor.