Dengbej Zahiro kimdir nerelidir?

İçindekiler:

  1. Dengbej Zahiro kimdir nerelidir?
  2. Dengbej Hekke aslen nerelidir?
  3. Şakiro kaç yaşında öldü?
  4. Şakiro ne zaman oldu?
  5. Kürt dengbêj Şakiro kimdir?
  6. En ünlü dengbêj kimdir?
  7. Delil Dilanar kaç yaşında öldü?
  8. Delil Dilanar aslen nereli?
  9. Şakiro kimin amcası?
  10. Kürt sanatçı Rojda Kimdir?
  11. Resoyê Gopala kimdir?
  12. Reşo nereli?
  13. Delil Dilanar kimdir vikipedi?

Dengbej Zahiro kimdir nerelidir?

Dengbêj Zahiro (Zahir Koçu) 1950 yılında Diyarbekir'in Silvan İlçesinde dünyaya gözlerini açar. Aslen 'Bekirî' aşiretindendir. 15 yaşında iken ailesi Diyarbekir'den Muş'un Bulanık (Kop) ilçesine göç eder. Kendi deyimiyle aslen Silvan'ın Kinyada köyündendir.

Dengbej Hekke aslen nerelidir?

Her ne kadar Erzurum Karayazılı olarak bilinse de, aslen Ağrı (Karaköse)'nın Navik köyündendir. 1959 yılında ailesi topluca Adana'ya sürgün olarak gönderildiğinde genç bir delikanlıdır.

Şakiro kaç yaşında öldü?

60 yaşında (1936–1996) Şakiro/Öldüğü zamanki yaşı

Şakiro ne zaman oldu?

1996 Şakiro/Ölüm tarihi

Kürt dengbêj Şakiro kimdir?

Şakir Deniz ya da bilinen adıyla Dengbej Şakiro, 1936 yılında Ağrı'da doğdu. Kürtler arasında güzel sesinden dolayı 'Kewê Ribat' (Rabat Kekliği) ve 'Şahê Dengbêjan' (dengbejlerin şahı) olarak anılmaktadır. Şakiro (Şakir Deniz) kendisi gibi usta bir dengbêj olan 'Resoyê Gopala'nın öğrencilerindendir.

En ünlü dengbêj kimdir?

Evdalê Zeynıkê Kürd kültürünün en eski sözlü edebiyatı olan Dengbêjlik sanatının ilk ve en önemli kurucusu Evdale Zeynıke'dir. O, Kürdler arasında efsaneleşmiş ve diğer Dengbêjlerin örnek aldığı tek isimdir. Evdal, 1800 yıllarında Ağrı'nın Tutak ilçesinin Cemalverdi köyünde dünyaya gelmiş ve 110 yıl yaşamış.

Delil Dilanar kaç yaşında öldü?

48 yaşında (1973) Delîl Dîlanar/Yaş

Delil Dilanar aslen nereli?

Delil Dilanar Muş merkeze bağlı Orgunos - Çukurbağ köyü doğumludur. Kürt Dengbêj Geleneği'nde geçmişle gelecek arasında büyük bir köprü olan Delîl Dîlanar, çocukluğunu Serhad yöresinin tanınmış Dengbêj'lerinden, amcası Husênê Muşî'nin Dengbêj Konakları'nda geçirdi.

Şakiro kimin amcası?

Daha çok magazin haberleriyle adından söz ettiren türkücü Özcan Deniz'in öz amcası olan Şakiro'nun iki hanımından toplam 6 çocuğu olmuş, ama halen hayatta olanların sayısı 4 çocuklardan kız olan Türkiye'de, geri kalan 3 erkek çocuk ise Almanya'da yaşamaktadır.

Kürt sanatçı Rojda Kimdir?

1978 yılında hayata gözlerini açan Rojda, Siirt'in Kurtalan ilçesinde hayata gözlerini açmıştır ve 10 kardeşi bulunmaktadır. En küçük kardeş olan Rojda'nın asıl ismi ise Kadriye Şenses'tir. Müzik yaşamına 1991 yılında, İstanbul'da müzisyen ağabeyi Çiya'nın Kurduğu “Koma Gulên Xerzan” adlı müzik grubu ile başlar.

Resoyê Gopala kimdir?

Reso (Resoye Gopalan), Ferzê'nin şagirtı (öğrencisi), Evdalê Zeynikê geleneğinden bir dengbej. Reso 1890 yılında Karaçoban'nın Gopalan (Türkçe: Kopal) köyünde dünyaya gelmiştir. Aile'si Erivan muhacırlarındandır. Reso okul yüzü görmemiştir.

Reşo nereli?

Reso 1890 yılında Karaçoban'nın Gopalan (Türkçe: Kopal) köyünde dünyaya gelmiştir. Aile'si Erivan muhacırlarındandır. Reso'nun nereli olduğuna dair bir diğer rivayet işe şöyledir; Redki aşiretinin Kumki kolundan olan Reso, 1902 yılında Iğdır'ın Kerimbeyli köyünde dünyaya gelir.

Delil Dilanar kimdir vikipedi?

Delîl Dîlanar, Kürt dengbêj. Çocukluğunu amcası dengbêj Husênê Muşî'nin yanında geçirdi. Egîdê Cimo'dan üç yıl enstrüman eğitimi aldı. Bir düğünde Kürtçe şarkı söylediği için ülkesini terketti.