Hürriyet Kasidesi hangi edebi döneme aittir?

İçindekiler:

  1. Hürriyet Kasidesi hangi edebi döneme aittir?
  2. Görüp ahkam ı asrı Münharif sıdk u selametten ne demek?
  3. Ne efsunkâr imişsin ah ey didâr ı hürriyet Esîr i aşkın olduk gerçi kurtulduk Esâretten hangi edebi sanat kullanılmıştır?
  4. Esiri aşkın olduk gerçi kurtulduk esaretten ne demek?
  5. Vücudun kim hamir i Mâyesi hâk i Vatandandır?
  6. Kaside ne anlama gelir?

Hürriyet Kasidesi hangi edebi döneme aittir?

Hürriyet Kasidesi, Tanzimat dönemi yazarlarından Namık Kemal'in hürriyet, özgürlük vatan ve millet gibi olguları işlediği kasidesi. Namık Kemal'in en çok bilinen eserlerinden biridir.

Görüp ahkam ı asrı Münharif sıdk u selametten ne demek?

Görüp ahkâm-ı asrı münharif sıdk u selâmetten Çekildik izzet ü ikbâl ile bâb-ı hükûmetten. Günümüz Türkçesi: Çağın değer yargılarını doğruluktan ve samimiyetten sapmış görerek kendi arzumuz ve saygınlığımız ile devlet kapısından ayrıldık.

Ne efsunkâr imişsin ah ey didâr ı hürriyet Esîr i aşkın olduk gerçi kurtulduk Esâretten hangi edebi sanat kullanılmıştır?

Cevap : Tezat söz sanatı vardır. Şiirde Esir-i aşkın (aşkın esiri olduk) demek istiyor hem de kurtulduk esaretten demek istiyor : burada zıtlık kurulmuştur.

Esiri aşkın olduk gerçi kurtulduk esaretten ne demek?

Cevap: Hürriyet ve esaret birbirine zıt kavramlardır bu beyitte de bu kullanılmıştır. Ey hürriyetin güzel yüzü, sen ne büyüleyici imişsin. Esaretten kurtulduk derken senin aşkının esiri olduk; anlamına gelir.

Vücudun kim hamir i Mâyesi hâk i Vatandandır?

Vücûdun kim hamir-i mâyesi hâk-i vatandandır Ne gâm râh-ı vatanda hâk olursa cevr ü mihnetten. Vücudun mayasının hamuru, vatan toprağındandır. Vatan yolunda eziyet ve sıkıntılardan toprak olursa ne gam!

Kaside ne anlama gelir?

Kasideler, genellikle birini övmek ve yermek amacıyla yazılan şiirlere denir, kasideler genellikle din ve devlet adamlarını övmek amacıyla yazılan divan edebiyatı şiirlerdir. Çok katı bir kalıpla yazılan kasideler, 6 bölümden oluşur. Türk edebiyatında 13. yüzyılda kullanılmaya başlanır. Nazım birimi beyittir.