İlaç etkisinin temel özellikleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. İlaç etkisinin temel özellikleri nelerdir?
  2. Ilacın vücuttaki hedef bölgeye etki eden kısmı nedir?
  3. İlaç etki mekanizmaları nelerdir?
  4. Bir ilacın diğer ilacın etkisini artırmasına ne denir?
  5. İlaçlar insan vücuduyla nasıl etkileşime girer?
  6. İlaçlar ne kadar sürede etki eder?
  7. Bir ilacın yan etkisi ne demek?
  8. Ilaçların absorbsiyonunu etkileyen faktörler nelerdir?
  9. Ilaçlar birbirleriyle nasıl etkileşir?
  10. Sumasyon nedir Farmakoloji?
  11. Ilaçlar vücuda nasıl etki eder?

İlaç etkisinin temel özellikleri nelerdir?

İlaç etkisinin özellikleri İlaç etkisi seçici (selektif) olmalıdır; ilaç endikasyon alanıyla (kullanılış amacı) ilgili hücre ya da yapılarda sorunla ilgili biyolojik olayları istenen yönde değiştirebilmeli, bu yapıların diğer fonksiyonlarını değiştirmemeli ve vücudun diğer yapılarını etkilememeli.

Ilacın vücuttaki hedef bölgeye etki eden kısmı nedir?

Kapiller (kılcal) damardan dokuya çıkan ilaç, hedef hücrelerinde hücre membranı (zarı) veya hücre içinde bulunan reseptörlerine bağlanarak etkisini gösterir.

İlaç etki mekanizmaları nelerdir?

  • 1) İlacın fiziksel/kimyasal nonspesifik özelliğine bağlı etki,
  • 2) Reseptörlerin aktivasyonu/inhibisyonu,
  • 3) Enzimlerin aktivasyonu/inhibisyonu,
  • 4) İlacın antimetabolit olması,
  • 5) Transmembranal aktif transport sistemlerinin aktivasyonu/inhibisyonu,
  • 6) İyon kanallarını açıcı/kapatıcı etki,
  • 7) İkame (yerine koyma),
Daha fazla öğe...

Bir ilacın diğer ilacın etkisini artırmasına ne denir?

'İlaç etkileşimi' denen bu durumda bir ilaç diğer ilacın etkisini artırabilir veya emilim, metabolizma ve atım hızını değiştirebilir, etkisini azaltabilir. Herhangi bir ilaç alırken bu ilaca başka bir ilaç ilave edilecekse, bunu mutlaka doktorunuz yapmalı veya eczacınıza danışmalısınız.

İlaçlar insan vücuduyla nasıl etkileşime girer?

Verilen ilaç ağız yolu ile alındıktan sonra mide aracılığı ile ince barsaklara geçer. İnce barsaklardan emilen ilaçlar kana karışır ve karaciğer üzerinden geçerek tüm vücuda dağılır. Etkili olması gereken yere giderken, kan yolu ile gider ve kanda ulaştığı seviye önem taşır.

İlaçlar ne kadar sürede etki eder?

Ağız yoluyla ilaç alındığında, mide ve bağırsaklardan emilimi nedeniyle etkisi 30 ila 90 dakikada ortaya çıkar. Bazı durumlarda (Örnek: hasta kusuyorsa, bilinci kapalıysa, kasılma nöbeti geçiriyorsa vb) ağız yoluyla ilaç vermek mümkün olmayabilir, bu durumlarda rektal yol tercih edilir.

Bir ilacın yan etkisi ne demek?

İlaç yan etkisi (İYE), kişinin aldığı bir ilaçtan ötürü bir zarar görmesi. Tek doz ya da daha uzun kullanımlarda ya da iki veya daha fazla ilacın beraber kullanımından olayı oluşabilir. Bu ifade yan etki ifadesinden farklıdır, yan etkiler bazen faydalı etkiler de olabilir.

Ilaçların absorbsiyonunu etkileyen faktörler nelerdir?

Absorbe eden yüzeyin genişliği ve geçirgenliği: İlaç ne kadar geniş bir yüzeye uygulanmışsa, absorbsiyonu da o kadar hızlı olur. İlacın absorbsiyon alanı ile temas süresi: Mide boşalmasını geciktiren durumlar (atropin) ilaç absorbsiyonunu azaltır.

Ilaçlar birbirleriyle nasıl etkileşir?

İlaçların birbirleriyle etkileşimleri 4 yolla olur: Birbirine eklenme-destekleme (additional (sumasyon): Eğer aynı etkili iki ilaç, birlikte alınırsa ilaçların vücuttaki etkisi (cebirsel toplamları kadar) artar. İlaçların birbiriyle etkileşerek etkilerinin artışı, ağrı kesici kombinasyonlarında kullanılır.

Sumasyon nedir Farmakoloji?

SUMASYON: Aynı etkiyi oluşturan iki ilaç birlikte kullanıldığında, tek tek kullanıldıklarında oluşturdukları etkilerin matematiksel toplamı kadar etki oluşturuyorsa; bu iki ilaç arasında sumasyon tipi ( additif ) etkileşme vardır.

Ilaçlar vücuda nasıl etki eder?

Verilen ilaç ağız yolu ile alındıktan sonra mide aracılığı ile ince barsaklara geçer. İnce barsaklardan emilen ilaçlar kana karışır ve karaciğer üzerinden geçerek tüm vücuda dağılır. Etkili olması gereken yere giderken, kan yolu ile gider ve kanda ulaştığı seviye önem taşır.